Obrenovac, 15.07.2024

MOGUĆE POSKUPLJENJE STRUJE U SRBIJI OD NAREDNE GODINE


Izvor: Kurir.rs/A.K./Lokalne novine | Obrenovac, 18.11.2022.
Evo koliko bi računi za struju bili veći!

Foto:Shutterstock


Ako do poskupljenja dođe, prosečnom domaćinstvu koje troši oko 350 kilovata mesečno februarski račun bio bi veći za 370 dinara

Električna energija za građane i privredu mogla bi biti skuplja za 10 odsto već od januara 2023, te bi to uvećanje stiglo na naplatu s februarskim računima.

Ukoliko dođe do poskupljenja kilovata, privrednici bi, umesto sadašnjih 95, struju morali da plaćaju 105 evra po megavat-satu, dok bi prosečno domaćinstvo koje troši oko 350 kilovata mesečno u februaru račun za električnu energiju platilo 370 dinara više, objavile su Novosti.

Tragom ove vesti Kurir se juče obratio Ministarstvu energetike, odakle su podsetili na izjavu resorne ministarke Dubravke Đedović od četvrtka da će povećanje cene struje i gasa biti minimalno za građane i privredu, kao i da neće biti do kraja godine.

- Moramo da obezbedimo našim preduzećima da mogu da pokriju troškove proizvodnje i da ulažu u nove kapacitete. Razmatrano je da povećanje cene i struje i gasa bude u minimalnom iznosu, onoliko koliko je zaista neophodno - rekla je ministarka i dodala da će te cene ostati i dalje među najnižima u Evropi.

- Država je tu u velikoj meri subvencionisala i građane i privredu, i to će nastaviti da radi, pre svega za najugroženije građane. Gledaćemo da budu minimalna neophodna povećanja i za građane i za privredu. Još uvek se radi na tim usaglašavanjima, ali mislim da neće biti ove godine - rekla je Đedovićeva za medije.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle nedelje nagovestio da je moguće da dođe do povećanja cene struje i da će se, kada se to desi, ono kretati između osam i deset odsto.

Brojka

Takođe, Međunarodni monetarni fond (MMF) nedavno je preporučio državnom vrhu Srbije da bi cena struje za domaćinstva trebalo da se koriguje naviše bar za 10 odsto, i to još tokom ove grejne sezone, koja traje do 15. aprila, kako budžetski rashodi za energente ne bi ugrozili javne finansije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE