Obrenovac, 10.05.2021

DANAS JE MEDJUNARODNI DAN ┼ŻENA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 08.03.2021.
Danas slavimo Me─Ĺunarodni dan ┼żena poznatiji kao Osmi mart, praznik posve─çen ┼żenama

Foto:Ilustracija


Ovaj dan nastao je kao dan se─çanja na borbu za ekonomsku, politi─Źku i socijalnu ravnopravnost ┼żena i muškaraca.

Godine 1908. u Njujorku, 15.000 ┼żena izašlo je u protestnu šetnju, zahtevaju─çi bolje plate, kra─çi radni dan i pravo glasa. Ovaj talas nezadovoljstva uzburkavao je ameri─Źko društvo i naredne godine, na inicijativu Socijalisti─Źke partije Amerike, 28. februara 1909. obele┼żen je prvi Dan ┼żena.

Prve javne demonstracije ┼żena zaposlenih u industriji ode─çe i tekstila dogodile su se 8.3. 1857. u Nju Jorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te iste ┼żene su osnovale sindikat. Dan ┼żena se obele┼żava i kao uspomena na po┼żar u tekstilnoj fabrici "Triangle Shirtwaist", koji se dogodio u Njujorku 1911. godine, a toga dana poginulo je preko 140 ┼żena.

Avgusta 1909. godine organizovana je Me─Ĺunarodna konferencija ┼żena socijalisti─Źke Druge internacionale. Inspirisana ameri─Źkim doga─Ĺajem, Nemica Luiz Cic predlo┼żila organizovanje Me─Ĺunarodnog dana ┼żene.

Cic nije svoje ideje sprovela u delo, a inicijativu za taj praznik preuzela je nema─Źka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin.

On se borila za prava ┼żena od 1889. godine, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj ku─çi, danas poznatoj kao Ungdomshuset.

Prvo obele┼żavanje dana bilo je 18. marta 1911. godine u Austriji, Nema─Źkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obele┼żile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope.

Ovaj praznik je prihva─çen u svim socijalisti─Źkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao dr┼żavni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice, uklju─Źuju─çi i SFRJ.

Me─Ĺunarodni dan ┼żena je kao osmi mart - po prvi put ta─Źno odre─Ĺeni datum, prihva─çen 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Me─Ĺunarodnu godinu ┼żena i slu┼żbeno po─Źele obele┼żavati Me─Ĺunarodni dan ┼żena.

Zašto je još va┼żan 8. mart, a nije Dan ┼żena

Iako je osmi mart dan najpoznatiji po skoro uvelim karanfilima, ru┼żama i bombonjerama koje ┼żene dobijaju od partnera, prijatelja i ro─Ĺaka, neverovatno je koliko se još zna─Źajnih doga─Ĺaja zbilo upravo 8. marta.

Na ovaj dan 1817. godine osnovana je Njujorška berza, koja je u svetu poznata kao Vol strit.

U Beogradu je na 8. mart 1846. godine otvorena i prva ─Źitaonica u Srbiji, njen prvobitni naziv bio je Srpsko ─Źitalište, a kasnije je promenjeno u ─îitalište beogradsko.

Na isti dan 1979. godine kompanije iz Holandije Filips je predstavila svoj prvi kompakt disk, me─Ĺutim od tada je prošlo oko dvadeset godina dok ova tehnologija nije za┼żivela.

U svetu su na ovaj dan desili zna─Źajni doga─Ĺaji. Japanske trupe su u Drugom svetskom ratu zauzele glavni grad Burme Rangun, dan nakon što su ga napustili Britanci, a više od 100 intelektualaca u svetu potpisalo je Apel svim evropskim vladama i UN zahtevaju─çi da spre─Źe masakre u Bosni i na teritoriji SFRJ, i da Jugoslavija preda teško naoru┼żanje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE