Obrenovac, 04.12.2021

MUŠKARCE SRAMOTA DA PRIJAVE NASILJE!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 29.10.2021.
Ovo su prvi znaci da živite sa NASILNICOM

Foto:Profimedia


Iako važe za jači pol, petina žrtava porodičnog nasilja su muškarci, pokazuju statistički podaci. Ova tabu tema, obojena klišeom da su žrtve isključivo nežni i slabi pojedinci, u prvi plan je došla nakon ubistva Đorđa J. (74) u beogradskom naselju Banovo brdo, za koje se sumnjiči njegova supruga Rada J. (57).

Psiholog Bojana Šlajmer navodi da i statistiku treba uzeti sa rezervom jer muškarci najčešće ne prijavljuju nasilje.

"Zbog stigmatizacije i bojazni šta će proisteći u slučaju da prijavi slučaj, kao i koliko je spreman da trpi i kog intenziteta te psihosocijalne promene. Nasilje može da traje dugi niz godina dok žrtva ne osvesti da nešto nije u redu", rekla je psiholog.

Bokser Marko Nikolić istakao je da uglavnom nasilnike nazivaju muškarce koji su veliki, krupni i bave se borilačkim veštinama.

"Ja svu negativnu energiju ispoljavam u ringu, držim se sporta. Verujem da bih da doživljavam nasilje to pokušao da rešim. Sve ide iz glave", konstantovao je bokser.

Psiholog naglašava da je jako važno raditi na prevenciji.

"Ona podrazumeva postupke i mere, pronalaženje i rešenja problema za problematiku koja se dešava svuda u svetu i u porastu je nasilje nad muškarcima. Tu pričamo o ekonomskom, emocionalnom zlostavljanju, koja donosi psihološke probleme. Žrtva ne može da izađe iz začaranog kruga, bilo da je reč bračna ili vanbračna zajednica", objasnila je Šlajmerova.

Dodala je da su nasilnici najčešće u detinjstvu i sami trpeli neki oblik nasilja.

"To je neki transgeneracijiski prenos nasilja koji se prenosi u primarnoj a kasnije u sekundarnoj porodici", zaključila je i posavetovala muškarce da pomoć treba da potraže čim osoba sa kojom su u vezi počne da ih kontoliše, uslovljava i ucenjuje.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE