Obrenovac, 07.05.2021

MUP SE OGLASIO


Izvor: Alo.rs/Tanjug/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 14.04.2021.
Apel gra─Ĺanima: Ako ovo u─Źinite kazna ide i do 1.000.000 dinara

Foto:EPA/KOCA SULEJMANOVIC


Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelovao je na gra─Ĺane da ne spaljuju nisko rastinje na otvorenim prostorima zbog opasnosti od po┼żara koje mo┼że da ugrozi ┼żivote i zdravlje drugih ljudi, kao i da nanese štetu ┼żivotnoj sredini.

Kako se navodi u saopštenju, tokom prošle godine u Srbiji evidentirana su ukupno 27.333 vanredna doga─Ĺaja, od kojih su 21.323 bili po┼żari.

Od tog broja, 12.104 po┼żara nastali su na otvorenom i ─Źine polovinu svih po┼żara koji se evidentiraju u toku godine.

Prošle godine je u po┼żarima na otvorenom ┼żivot izgubilo pet ljudi, 10 osoba je povre─Ĺeno, a u toku akcije gašenja povre─Ĺeno je petoro pripadnika vatrogasno-spasila─Źkih jedinica.

Od po─Źetka godine evidentirano je 6.933 po┼żara od kojih je 3.696 po┼żara nastalo na otvorenom prostoru. U tim po┼żarima ┼żivot su izgubile dve osobe, a devetoro su zadobili povrede.

MUP podse─ça da se po┼żari na otvorenom brzo šire i zahvataju velike površine, kao i da predstavljaju pretnju za ┼żivote i zdravlje ljudi i prouzrokuju štete na materijalnim i kulturnim dobrima, te na ┼żivotnoj sredini.

Tako─Ĺe, takvi po┼żari, ukoliko se dogode u blizini saobra─çajnica, mogu uticati na bezbedno odvijanje saobra─çaja i nastanak saobra─çajnih nezgoda.

Zakon o zaštiti od po┼żara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, sme─ça na otvorenom i biljnih ostataka i za to je zapre─çena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.

Za fizi─Źka lica kazna je 10.000 dinara, kao i njegova obaveza da nadoknadi vatrogasno-spasila─Źkoj jedinici troškove intervenisanja.

Tim zakonom zabranjuje se i lo┼żenje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na odre─Ĺenim i za to obele┼żenim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od po┼żara.

Za nepoštovanje te odredbe zakona zapre─çena je kazna za fizi─Źka lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE