Obrenovac, 27.06.2022

MANITE SE RASIPANJA, KONTROLI┼áITE SVOJE FINANSIJE UZ POMO─ć 3 TRIKA


Izvor: Espreso/Kamatica/Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2022.
Uštedite za 'crne dane', a evo i kako

Foto:Profimedia


U danima kada sa svih strana slušamo kako nas o─Źekuje neverovatno teška zima, kako ─çe nedostajati ovoga ili onoga, kako se sprema kriza nevi─Ĺenih razmera i sli─Źno – naš mozak se, prirodno, prebacuje u stanje pove─çanog opreza. To stanje pove─çanog opreza kod nekoga zna─Źi kupovinu velikih koli─Źina še─çera, a kod nekog drugog mo┼że da zna─Źi – uštedu novca. Preciznije, smanjivanje troškova i nabavljanje samo neophodnih stvari, kako bi se ostatak novca sa─Źuvao za te dugo najavljivanje „crne dane“. Ako spadate u grupu koja misli da bi trebala malo da prištedi i tako sa─Źuva svoj novac, donosimo vam nekoliko saveta kako to mo┼żete da uradite.

Kao i u našim prethodnim lekcijama iz li─Źnih finansija i ovde vam donosimo savete, ali je klju─Ź da imate dovoljno discipline da ih primenite. Jedino tako mo┼żete popraviti svoje li─Źne finansije.

Glava, ne emocije

Emocionalna kupovina je najgora stvar koja mo┼że da zadesi vaše li─Źne finansije. Dovoljno je da samo malo zastanete i razmislite: koliko od svih tih stvari koje ste „morali da imate“ sada koristite? Koliko njih vam je zaista zatrebalo u nekom trenutku? Da li zaista taj novac niste mogli da potrošite na neki bolji na─Źin?

Postoji jedan dobar savet za sve koji su skloni impulsivnoj kupovini: kada pomislite da nešto „morate da imate“, zastanite i sa─Źekajte nedelju dana. Ukoliko posle tog vremena i dalje ┼żelite istu stvar – onda idite i kupite je. Ali, velika je verovatno─ça da ─çete promeniti mišljenje.

Prilago─Ĺavanje bud┼żeta

Ritam savremenog ┼żivota je takav da nam ─Źesto donosi promene u dnevnoj rutini i navikama, a to sa sobom povla─Źi i promene u našem bud┼żetu, tj. alokaciju postoje─çih nov─Źanih resursa. Na odre─Ĺeni na─Źin, ovaj savet je povezan sa prethodnim, koji vam poma┼że da odredite na šta je bolje potrošiti novac.

Kada bolje fokusirate svoju potrošnju, osta─çe vam više novca za srednjoro─Źne i dugoro─Źne planove, što mogu biti putovanja ili ulaganje novca u neku oblast koju dovoljno dobro poznajete.

Trošite pa┼żljivije

Drugim re─Źima, nemojte kupovati u prvoj prodavnici ako u drugoj mo┼żete na─çi istu stvar po manjoj ceni. Upore─Ĺujte cene: ne oduzima baš toliko mnogo vremena, a donosi vam sigurnu uštedu novca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE