Obrenovac, 19.05.2024

MENJA SE ZAKON ZBOG MANJKA NASTAVNIKA


Izvor: Kurir.rs/M.B./Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2023.
Evo ko će sve moći da predaje đacima u osnovnim i srednjim školama! Antić: Mi smo protiv!

Foto:Profimedia


S obzirom na problem nedostatka nastavnika i profesora matematike, hemije, fizike, Ministarstvo prosvete uvrstilo je u Predloge izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja da škole mogu zaposliti kadar odnosno nekog ko nema završene master studije, već samo završene studije prvog stepena!

Kako saznajemo u Ministarstvu prosvete, ovo će se odnositi na osnovne i srednje škole.

- Zakon ostavlja mogućnost da u izuzetnim situacijama može da se angažuje neko ko nije završio master i to je jedan od načina da se reši problem nedostatka tog kadra. U nekim zemljama nije potreban master da bi se predavalo u školi - navodi naš izvor iz Ministarstva prosvete.

- U radni odnos može da bude primljeno lice koje ima završene studije prvog stepena iz naučne, odnosno stručne oblasti za odgovarajući predmet, odnosno grupu predmeta, iako studije drugog stepena koje je završilo nisu iz naučne, odnosno stručne oblasti za odgovarajući predmet, odnosno grupu predmeta - navodi se u predloženim izmenama Zakona.

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže za Kurir da se oni protive ovom predlogu:

- Taj predlog nije dobar. Ako hoćemo kvalitetno obrazovanje, onda moramo da imamo i kvalitetan i obrazovan kadar za to s master studijama. Ipak taj master pruža dosta znanja. Moj predlog je da se promeni sistematizacija radnih mesta. Ljudi će linijom manjeg otpora ići i završavati master na nekim "lakšim" fakultetima ili privatnim. Biće sve manje znanja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE