Obrenovac, 07.05.2021

MUP USKORO KRE─ćE U OZBILJNU AKCIJU


Izvor: Alo.rs/subotica.com/M. Š./Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2021.
Po─Źinje kontrola voza─Źa u saobra─çaju, a zbog jednog prekr┼íaja mo┼żete platiti i 200.000 dinara

Foto:Shutterstock/Osetrik


Kada se deca prevoze u motornim vozilima, isti─Źe Jevti─ç, na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mla─Ĺe od 12 godina...

Policijska uprava u prva dva meseca ove godine otkrila je 362 prekršaja nekoriš─çenja sigurnosnog pojasa, prošle godine je otkriven 4.441 takav prekršaj, a 2019. godine ─Źak 5.832.

Ruben Pertet, oficir Odeljenja saobra─çajne policije, najavio je da ─çe do 14. marta biti sprovedena me─Ĺunarodna akcija MUP-a sa Agencijom za bezbednost saobra─çaja usmerena na nekoriš─çenje pojasa, koriš─çenja telefona i vo┼żnje dece na nepropisan na─Źin.

- Smanjenje prekršaja nekoriš─çenja pojasa tokom prošle godine srazmerna su odvijanju saobra─çaja zbog epidemioloških uslova. Tako─Ĺe interesatno je da je od 2020. i u prva dva meseca 2021. bilo 26 slu─Źaja kada voza─Źi, odnosno, u─Źesnici u saobra─çaju na mestu putnika, nisu koristili pojas, a u─Źestvovali su u saobra─çajnim nesre─çema. Usled toga uvek nastaju te┼że posledice nego što su mogle da budu da su ih koristili - ka┼że Pertet.

Iz policije podse─çaju da su svi koji su u vozilu u kojem postoje mesta za ugradnju sigurnosnih pojasa ,du┼żni da ih koriste onako kako je to predvideo proizvo─Ĺa─Ź vozila.

- Apelujemo da tokom vo┼żnje ne koriste mobilni i druge ure─Ĺaje za komunikaciju ako ne koriste opremu koja omogu─çava telefoniranje bez anga┼żovanja ruku - ka┼że Isidora Jevti─ç, pomo─çnik komandira saobra─çajne policijske ispostave.

Kazne i do 200.000 dinara

Kazna za nekoriš─çenje sigurnosnog pojasa i za upotrebu mobilnog telefona u toku vo┼żnje je nov─Źana kazna od 10.000 dinara koja se u polovi─Źnom iznosu mo┼że platiti u roku od osam dana. Za prevoz dece bez upotrebe bezbednosnog sedišta ili podmeta─Źa predvi─Ĺena je nov─Źana kazna od 5.000, a u polovi─Źnom iznosu se pla─ça u roku od osam dana. Nov─Źana kazna od 20.000 do 40.000 dinara predvi─Ĺena je za lice koje na sedištvu u prednjem redu u krilu dr┼żi dete mla─Ĺe od 12 godina. Najte┼ża prekršajna sankcija je predvi─Ĺena za prevoz lica na mestu voza─Źa mla─Ĺeg od 12 godina u iznosu od 100.000 do 200.000 dinara.

Kada se deca prevoze u motornim vozilima, isti─Źe Jevti─ç, na prednjem sedištu ne sme da se prevozi dete mla─Ĺe od 12 godina i lice ni┼że od 135cm prevozi se u homologovanom bezbednosnosnom sedištu pri─Źvrš─çenom za vozilo u skladu sa deklaracijom proizvo─Ĺa─Źa, osim u vozilima za javni prevoz putnika.

- Dete do tri godine starosti mo┼że da se prevozi na prednjem sedištu ukoliko se prevozi u bezbedonosnom sedištu okrenutom suprotno od pravca kretanja vozila i ako vozilo nema ili je isklju─Źen bezbednosni vazdušni jastuk. Dete starije od ─Źetiri godine prevozi se vezano pojasom samo ako se koristi homogolovani bezbedonosni podmeta─Ź, ako visina deteta omogu─çava bezbedno vezivanje i ukoliko dete sedi u vozilu u koje je ugra─Ĺen naslon za glavu - objasnila je Isidora Jevti─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE