Obrenovac, 27.06.2022

MLADI U SRBIJI PREDNJAČE PO BROJU NEŽELJENIH TRUDNOĆA


Izvor: Espreso/Euronews Srbija/Lokalne novine | Obrenovac, 06.05.2022.
Prema istraživanjima mladi se obično okreću internetu kako bi se informisali o važnim stvarima koje im se u životu zadese

Foto:Profimedia


Mladi u Srbiji prednjače po broju neželjenih trudnoća i polno prenosivih bolesti, u odnosu na njihove vršnjake u Evropi, što ukazuje na važnost seksualnog obrazovanja u školama, ističe Aleksandra Mališić iz Autonomnog ženskog centa.

Najnovija studija tog Centra pod nazivom "Sistemsko obrazovanje odloženo do daljeg" pokazuje da obrazovanje o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i pravima nije sistemski rešeno.

"Nesumnjivo obrazovanje utiče na probleme iz javnog zdravlja, ali i na mentalno zdravlje mladih, na rasprostranjenost seksualnog uznemiravanja – ovo obrazovanje je važno jer ima više dimenzija", kazala je Mališić.

Istraživanje je analizirao koliko država poštuje međunarodne standarde, domaće zakone i politiku u vezi sa obrazovanjem dece i mladih o seksualnom i reproduktivnom zdravlju u okvirima formalnog obrazovnog sistema. Kako naša sagovornica navodi, te teme se pojavljuju na pojedinim časovima, a teško je utvrditi i na koji način se obrađuju.

"Teško je zaključiti šta se tačno uči na tim časovima jer su nastavni plan i program dosta uopšteni. Naši relevantni zakoni i strateška dokumenta nedvosmisleno predviđaju uvođenje ovih tema u obavezne nastavne planove ali se to ne primenjuje", dodaje ona.

Na pitanje, kome se deca okreću ako ne dobiju adekvatne informacije u školi, Mališić tvrdi da, prema istraživanjima mladi se obično okreću internetu.

"Deca često ne prepoznaju da internet iako je lako dostupan ne nudi uvek proverene informacije, ali imaju utisak da sa roditeljima ne mogu da razgovaraju sa temama koje ih interesuju", istakla je.

U studiji Autonomnog ženskog centa navode se i pojedine preporuke kako bi mogao sistem da se popravi. Kako se ističe, potrebno je uvođenje seksualnog obrazovanja na sveobuhvatan i kontinuiran način i, kako Aleksandra Mališić kaže, da bude povezano i horizontalno i vertikalno, od vrtića do srednje škole.

Takođe, kako sagovornica dodaje, potrebno je da nastavnici prođu kroz edukaciju kako bi bili dodatno obučeni za ovu vrstu obrazovanja i da se ta obrazovanja ne razlikuju u zavisnosti od škola i obrazovnog profila.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE