Obrenovac, 20.06.2021

OSTALO JE MALO VREMENA AKO IMATE ŠVAJCARCE U SLAMARICI


Izvor: Kurir.rs/B92/Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2021.
Rok za zamenu starih franaka isti─Źe 31. maja, ljudi se ┼żale banke ih ne─çe

Foto:Shutterstock


Brojni gra─Ĺani susreli su se proteklih dana sa problemima prilikom zamene nov─Źanica osme serije švajcarskog franka.

Poteško─çe su nastale kada su gra─Ĺane banke odbijale ili im tra┼żile da otvore devizni ra─Źun.

Sa druge strane, iz Narodne banke Srbije (NBS) podse─çaju da su u dva navrata informisali banke, ovlaš─çene menja─Źe i javnost o povla─Źenju iz opticaja pomenutih nov─Źanica. Prvi put je to u─Źinjeno u decembru 2020. godine, a drugi put 29. aprila 2021.

"Na osnovu informacija koje dobijamo od gra─Ĺana konstatovali smo da je poziv Narodne banke Srbije naišao na delimi─Źni odziv banaka, što zna─Źi da ima banaka koje su prihvatile poziv Narodne banke Srbije i gra─Ĺanima vrše zamenu švajcarskog franka bez naknade, ali ima i banaka koje to ne rade ili rade pod nepovoljnim uslovima, uz naplatu razli─Źitih troškova (otvaranje deviznog ra─Źuna, odr┼żavanje deviznog ra─Źuna, primena kupoprodajnih kurseva sa velikim rasponom kurseva)", navode za B92.

Na gra─Ĺanima je, ka┼żu, da proverom uslova zamene kod ve─çeg broja banaka, prona─Ĺu onu banku kod koje ─çe mo─çi da izvrše ┼żeljenu transakciju bez troškova ili uz prihvatljive troškove.

Dve opcije

Kako isti─Źu, javnost je obaveštena o mogu─çnostima zamene/prodaje osme serije švajcarskog franka, a to su:

- Banka mo┼że izvršiti zamenu nov─Źanica osme serije za nov─Źanice devete serije švajcarskog franka, primiti na devizni ra─Źun nov─Źanice osme serije, a zatim, po pribavljanju nov─Źanica devete, opticajne serije, izvršiti isplatu tih nov─Źanica ili otkupiti za dinare nov─Źanice osme serije;

- Ovlaš─çeni menja─Źi mogu vršiti otkup nov─Źanica osme serije za dinare, a zatim vršiti prodaju nov─Źanica devete, opticajne serije švajcarskog franka ili neke druge valute (evro, ameri─Źki dolar i sli─Źno).

"Narodna banka Srbije je, imaju─çi u vidu veoma kratak rok od obaveštenja Nacionalne banke Švajcarske o povla─Źenju iz opticaja pomenute serije nov─Źanica, koje je dato 28. aprila, do dana povla─Źenja iz opticaja – 30. aprila i procenu da mnogi gra─Ĺani imaju u posedu nov─Źanice koje se povla─Źe iz opticaja a koje ne─çe mo─çi da zamene do navedenog roka, obavestila sve banke dopisom od 29. aprila da ─çe, do 31. maja bez naplate naknade bankama zamenjivati nov─Źanice osme serije za nov─Źanice devete serije, kao i da ─çe primati nov─Źanice osme serije radi zamene za devize ili opticajnu efektivu u drugoj valuti, tretiraju─çi nov─Źanice osme serije švajcarskog franka kao opticajne u pogledu naknade koja se napla─çuje za ove transakcije", napominju iz centralne banke.

U NBS ka┼żu da, imaju─çi u vidu pogodnosti koje su omogu─çili bankama, navedenim dopisom banke su pozvane da do 31. maja omogu─çe gra─Ĺanima da bez dodatnih troškova zamene nov─Źanice osme serije švajcarskog franka.

"Pri tome, banke pod povoljnim uslovima mogu kod Narodne banke Srbije da zamene samo nov─Źanice osme serije švajcarskog franka koje su od gra─Ĺana, preko menja─Źa ili direktno, primile po─Źev od 30. aprila, ali ne i nov─Źanice ove serije koje imaju iz ranijeg perioda. Ovo ograni─Źenje prema bankama, uvedeno je sa ciljem da se gra─Ĺanima omogu─çi dodatni period za zamenu nov─Źanica, a banke svakako uvek imaju mogu─çnost da preko inostranih banaka izvrše zamenu vanopticajnih nov─Źanica, posebno imaju─çi u vidu da se osma serija švajcarskih franaka mo┼że zameniti u centralnoj banci Švajcarske u neograni─Źenom periodu", navode za naš portal.

Ne ─Źekajte "zadnji ─Źas"

Tako─Ĺe, Narodna banka Srbije je, naglašavaju, blagovremeno obavestila javnost i banke o najavljenom povla─Źenju iz opticaja osme serije švajcarskih franaka, tako da su banke imale dovoljno vremena za njihovu zamenu. Centralna banka do sada je ve─ç primila i realizovala odre─Ĺeni broj zahteva banaka za zamenu osme serije švajcarskih franaka i dalje aktivnosti se nastavljaju po navedenoj proceduri.

"Preporu─Źujemo gra─Ĺanima da zamenu nov─Źanica osme serije švajcarskog franka realizuju odmah, ne ─Źekaju─çi krajnji rok, zbog toga što ─çe bankama biti potrebno izvesno vreme da novac prikupljen od gra─Ĺana predaju Narodnoj banci Srbije usled ─Źega one mogu prestati sa zamenom novca gra─Ĺanima i pre 31. maja", upozoravaju.

Narodna banka Srbije ne obavlja poslove sa fizi─Źkim licima, tako da zamena švajcarskih franaka nije mogu─ça u Narodnoj banci Srbije, ve─ç isklju─Źivo kod banaka i ovlaš─çenih menja─Źa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE