Obrenovac, 06.05.2021

MESE─îNA ZARADA 1.400 EVRA U PROSEKU


Izvor: Alo.rs/Blic/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 30.04.2021.
Po platama su prestigli i najplaćenije bankare i sve je više mladih koji idu njihovim stopama

Foto:Alo!/Dejan Briza


Zaposleni u IT-u su februaru primili najve─çe prose─Źne plate u Srbiji, pokazuju nedavno objavljeni podaci Republi─Źkog zavoda za statistiku...

Programeri i konsultanti su u proseku zaradili 169.337 dinara, što je nešto više od iznosa do kog je došao HelloWorld u svom istra┼żivanju o programerskim platama u Srbiji. Treba imati u vidu da Zavod posebno ra─Źuna informacione uslu┼żne delatnosti, u kojima je prose─Źna zarada 82.526 dinara.

Svojom zaradom su prestigli pilote, koji su godinama me─Ĺu najpla─çenijim profesijama, a zaposleni u ovom sektoru su u proseku zaradili 141.549 dinara. U susednoj Hrvatskoj, najviše se zara─Ĺivalo u farmaceutskoj industriji, u proseku 18.989 kuna (295.500 dinara), a posle njih su radnici u duvanskoj proizvodnji sa 15.920 kuna, pokazuju podaci tamošnjeg zavoda, prenosi portal Startit.

Programeri spadaju me─Ĺu top deset najpla─çenijih u Hrvatskoj tokom februara, sa zaradom od 10.630 kuna, odnosno 165.487 dinara. Tamo je tako─Ĺe tradicionalno dobro pla─çen avio sektor pao na listi po visini prose─Źnih zarada.

U Bosni i Hercegovini su najviše zara─Ĺivali u oblasti finansija i osiguranja 1.558 KM (93.680 dinara), dok u široj oblasti komunikacija i informacija, u koju spada i programiranje, prose─Źna plata za februar je bila 1.384 KM (83.220 dinara), navodi njihova agencija. U Srbiji je u toj široj oblasti prose─Źna plata 127.819 dinara.

U Srbiji su bankare po zaradama u februaru pretekli nau─Źnici, koji su zara─Ĺivali 125.212 dinara, dok su zaposleni u finansijskom sektoru u proseku primali 112.654. Kada su kinematografija i televizija u pitanju, i tu su zarade porasle na 110.000 dinara.

Me─Ĺutim, zarade i me─Ĺu samim programerima drasti─Źno variraju. Zavisi od toga na kom ste nivou, ali i od toga u kom gradu radite. Plate programera se razlikuju i me─Ĺu naizgled ekonomski ujedna─Źenim dr┼żavama, a postoji najmanje tri razloga za to. Na kraju, visina plate ne zna─Źi nu┼żno komforniji ┼żivot, jer sve zavisi gde ┼żivite, ali generalno, ┼żivot u Evropskoj uniji je jeftiniji nego u Srbiji.

Ono što se postavlja kao pitanje jeste koliko je ovakav odnos snaga me─Ĺu platama posledica pandemije, kao i da li ─çe se on promeniti nakon što pandemija pro─Ĺe?

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE