Obrenovac, 17.05.2021

MESE─îNO ZARADE I VI┼áE OD 7.500 ÔéČ


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 23.03.2021.
Po─Źetnicima minimum 700 ÔéČ, prose─Źna plata 150.000 dinara

Foto:Shutterstock


Programeri u Srbiji zara─Ĺuju i do 7.500 evra mese─Źno, a prose─Źna plata naših IT stru─Źnjaka ide i iznad 1.200 evra, pokazuje zvani─Źna statistika.

Prema podacima RZS, zaposleni u oblasti ra─Źunarskog programiranja i IT sektora, godinama su u vrhu liste po visini plata koje u proseku iznose oko 150.000 dinara mese─Źno.

Istovremeno, podaci vode─çeg sajta za zapošljavanje IT stru─Źnjaka helloworld.rs govore da programeri u Srbiji zara─Ĺuju u proseku oko 1.225 evra. Njihove analize pokazale su i da najpla─çeniji programer u našoj zemlji mese─Źno inkasira više od 7.500 evra!

Pitate se šta on to radi. Odgovor je da se bavi razvojem i odr┼żavanjem pouzdanih i efikasnih softverskih sistema, odnosno softverskim in┼żenjerstvom. Gde to toliko zara─Ĺuje, nije objavljeno, ali je o─Źigledno u firmi koja zna zašto ga toliko pla─ça.

Plate u IT sektoru u Srbiji generalno jesu visoke bez obzira na vrstu posla. One se kre─çu od 736 evra koliko zara─Ĺuju radnici bez iskustva, preko 1.144 za mediore, do 1.724 evra kolika je prose─Źna plata seniora programera.

Posmatrano po sektorima najviše zara─Ĺuje vo─Ĺa tima, ─Źovek koji nadgleda rad tehni─Źkog osoblja u kompaniji, njegova zarada prose─Źno iznosi 2.520 evra, druga je pozicija deliveri menad┼żera, ─Źoveka koji uklanja sve što usporava ili blokira tim u isporuci proizvoda, sa 2.300 evra.

Slede idejni arhitekta, onaj koji upravlja rešenjima u odnosu na poslovne probleme, sa zaradom od 2.258 i softverski in┼żenjer sa 2.244 evra, dok je na poslednjem mestu po prose─Źnoj zaradi sa 2.029 evra generalni tehni─Źki direktor - najviša tehnološka izvršna pozicija unutar kompanije koja vodi tehnološki odsek ili odsek za in┼żenjering.

Posmatraju─çi gradove najve─çe plate u IT sektoru su u Beogradu - 1.664 evra u proseku, slede Niš sa 1.229 i Kragujevac sa 1.196 evra. Na ─Źetvrtom mestu je Novi Sad sa platom od 1.104 evra i Subotica gde je prose─Źna zarada 831 evra.

Programeri

Programiranje bi u najjednostavnijem objašnjenju podrazumevalo davanje uputstava mašini kako bi radila. Danas mnoge poslove obavljaju mašine, ili su barem sastavni deo mnogih kompanija, te je za svaku od njih potrebno napraviti posebne programe rada i naravno odr┼żavati ih.

Posao programera jeste da stvaraju te programe, odnosno da ih kreiraju, ali i stalno a┼żuriraju, ta─Źnije dodaju nove mogu─çnosti. Tako─Ĺe, neophodno je da ih stalno testiraju kako bi otkrivali potencijalne greške i prepreke u radu.

Veb diveloperi i veb dizajneri

Razlika me─Ĺu njima je ta što prvi, veb diveloperi, prave sajtove i odr┼żavaju njihov rad, dok drugi dizajniraju sajt, odnosno kreiraju njegov izgled.

Te dve vrste digitalnih radnika moraju da sara─Ĺuju me─Ĺusobno kako bi sve funkcionisalo dobro. Veb diveloperi zadu┼żeni su za deo sajta koji posetioci obi─Źno ne vide. Oni povezuju sajt sa bazama podataka i omogu─çavaju objavljivanje sadr┼żaja. Tako─Ĺe, ostvaruju komunikaciju na internetu i vode ra─Źuna o bezbednosti sajta.

S druge strane, veb dizajneri prakti─Źno prave predstavljanje firme na internetu, te moraju da je naprave dovoljno zanimljivom da privu─Źe potencijalne klijente/kupce, a dovoljno jednostavnom za dobar pregled. Oni tu tako─Ĺe, ti koji izgled ve─ç formiranih sajtova prilago─Ĺavaju za mobilne telefone i druge prenosne ure─Ĺaje.

Stru─Źnjaci za optimizaciju sajtova

Osnovni posao ovih eksperata jeste da se kompanija ili brend za koji rade, na─Ĺe me─Ĺu prvima pri besplatnom pretra┼żivanju na internetu.

Da, mo┼żda toga niste bili svesni, ali kada nešto tra┼żite na internetu, pretra┼żiva─Źi (Gugl, Jahuu, Bing...) ne nude one stranice koje su najbolje ili najtra┼żenije, ve─ç one koje su dobro optimizovale sajt, odnosno uskladile klju─Źn ere─Źi pretrage sa svojim sajtom.

IT administratori

Administratori u IT oblasti su zapravo oni koje najpre zovemo kada imamo neki problem sa povezivanjem na internet ili generalno kompjuterima. Njihov posao je da odr┼żavaju i unapre─Ĺuju ra─Źunarske sisteme, bez obzira da li rade u nekim ustanovama ili kompanijama.

Oni su zadu┼żeni za koriš─çenje savremene hardverske opreme, postavljanje ra─Źunarskih mre┼ża i odgovaraju─çu softversku podršku u razli─Źitim preduze─çima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE