Obrenovac, 25.05.2022

NAVALI NARODE


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 28.08.2019.
Po┼íte Srbije organizuju javnu prodaju neisporu─Źenih po┼íiljki

Foto:Beta/Emil Vaš


Nije kome je namenjeno, ve─ç kome je su─Ĺeno. U slu─Źaju neisporu─Źenih pošiljaka reklo bi se da je slu─Źaj baš takav. Svake godine u Srbiji skoro pola miliona vrednosnih pisama, preporu─Źenih pošiljaka i paketa ne stigne do nazna─Źenog primaoca.

Ukoliko i pošiljalac ostane van dometa poštara, "Pošte Srbije" organizuju njihovu javnu prodaju. A u ponudi se na─Ĺu igra─Źke, parfemi, telefoni, obu─ça, ode─ça, pa i kompjuteri.

Pre desetak dana sre─çu su okušali potencijalni kupci u Kruševcu. U ponudi je bilo 459 predmeta, a po─Źetne cene isklju─Źivo 50 i 100 dinara. Toliko su cenjene polovne cipele, nakit, veš, ode─ça, ali i kompjuteri, delovi za automobil, torbe i šminka, pišu Novosti.

Nakon neuspelog pokušaja uru─Źenja pošiljke primaocu i pošiljaocu - vrednosna pisma, preporu─Źene pošiljke, pakete i ekspres pošiljke se odmah otpremaju.

Neregistrovane pošiljke, sudska pisma i pošiljke sa potvr─Ĺenim uru─Źenjem otpremaju se svakog 5. i 20. u mesecu, ako ima potrebe i više puta u toku meseca nadle┼żnoj slu┼żbi.

- ─îuvanje robe i drugih predmeta organizovano je po teritorijalnom principu, ka┼żu u "Pošti Srbije".

- Svaka radna jedinica ima u svom sastavu odeljak neisporu─Źivih pošiljaka i korisnik neisporu─Źenu pošiljku mo┼że preuzeti u okviru roka ─Źuvanja. Po isteku roka, robu i druge predmete koje poštanska pošiljka sadr┼żi, poštanski operator izla┼że javnoj prodaji. Ako je sadr┼żaj poštanske pošiljke podlo┼żan kvaru, operator predmetnu pošiljku uništava ili je prodaje neposrednom pogodbom.

Poštanski operator ima obavezu da komisijski pregleda neisporu─Źive poštanske pošiljke, što podrazumeva i otvaranje radi utvr─Ĺivanja adrese primaoca ili pošiljaoca.

Ukoliko je neisporu─Źeno pismo, ono se komisijski odmah uništava. Poštanska pošiljka koja sadr┼żi robu i druge predmete ─Źuva se jednu godinu od dana komisijskog pregleda. Isprave i druga dokumenta, prona─Ĺena u poštanskoj pošiljci, dostavljaju se u roku od 30 dana onome ko ih je izdao.

- Najve─çi broj neisporu─Źivih pošiljaka je iz Srbije, napominju u "Pošti Srbije".

Pošiljke iz me─Ĺunarodnog saobra─çaja za primaoce u Srbiji, koje nisu mogle biti uru─Źene primaocima, vra─çaju se dr┼żavi porekla, izuzev u veoma retkim situacijama kada sa omota pošiljke nije mogu─çe utvrditi dr┼żavu porekla pošiljke. Tako─Ĺe, u odeljku za neisporu─Źive pošiljke se mogu na─çi i pošiljke koje su poslate iz Srbije za primaoce u inostranstvu, a koje po vra─çanju iz inostranstva nije bilo mogu─çe uru─Źiti pošiljaocima u Srbiji.

Javna prodaja se organizuje najmanje jednom godišnje, odnosno ─Źeš─çe ukoliko se za to uka┼że potreba, u sedištima radnih jedinica.

- Javnost i zainteresovani se redovno obaveštavaju preko sajta "Pošte Srbije", gde je mogu─çe videti mesto i vreme prodaje kao i spisak artikala sa pripadaju─çim po─Źetnim cenama, ka┼żu u ovom preduze─çu.

- Komisija nadle┼żna za postupanje sa neisporu─Źivim poštanskim pošiljkama procenjuje vrednost robe i utvr─Ĺuje njenu po─Źetnu cenu polaze─çi od tr┼żišnih cena ili cena polovne robe ukoliko se radi o takvoj vrsti artikala. Cena nije fiksna, ona mo┼że biti viša ili ni┼ża od po─Źetne cene.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE