Obrenovac, 10.05.2021

POREZE I DOPRINOSE MO┼ŻETE DA PLATITE NA 24 RATE


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 31.12.2020.
Nova uredba stupa na snagu odmah posle praznika

Foto:Zorana Jevti─ç/Ilustracija


Uredbom koja stupa na snagu 2. januara ure─Ĺeni su postupak i na─Źin odlaganja pla─çanja poreza i doprinosa.

Poreska uprava saopštila je danas da se tom uredbom privrednim subjektima koji su se opredelili za odlaganje dospelosti obaveza pla─çanje odla┼że i to bez sprovo─Ĺenja posebnog postupka.

To podrazumeva najpre odlaganje pla─çanja poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada i poreza i doprinosa na li─Źnu zaradu preduzetnika i poljoprivrednika i to u visini iznosa nepla─çene obaveze ─Źija je dospelost za pla─çanje odlo┼żena u skladu sa uredbom, odnosno zaklju─Źkom Vlade Srbije.

Ukupan iznos dospelih obaveza odla┼że se najdu┼że na 24 jednake mese─Źne rate bez pla─çanja kamate za vreme trajanja odlaganja pla─çanja obaveza.

Prva rata dospeva 10. februara 2021. godine, svaka naredna rata istog datuma u mesecima koji slede, a mese─Źna rata ne mo┼że biti manja od 1.000 dinara.

Uredba omogu─çava da se na sli─Źan na─Źin odlo┼żi pla─çanje akontacije poreza na dobit pravnih lica, akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i poljoprivrednike koji su se opredelili za isplatu li─Źne zarade.

Mogu─çnost da odlo┼że pla─çanje odnosi se i na akontaciju poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za preduzetnike i preduzetnike poljoprivrednike koji se nisu opredelili za isplatu li─Źne zarade, ali i na akontaciju poreza i doprinosa na prihod od samostalne delatnosti za preduzetnike paušalce u visini akontacija poreza na prihode od samostalne delatnosti ─Źija je dospelost za pla─çanje odlo┼żena u skladu sa uredbom, odnosno zaklju─Źkom Vlade Srbije.

U saopštenu Poreske uprave se navodi da privredni subjekat mo┼że i pre isteka perioda u celosti isplati dugovani porez i doprinose koji su predmet odlaganja pla─çanja.

Pravo iz ove uredbe mogu ostvariti samo privredni subjekt koji u propisanim roku podnese kona─Źnu poresku prijavu poreza na dobit pravnih lica za ovu godinu, odnosno za period koji zapo─Źinje ili se završava u 2020. godini, odnosno kona─Źnu poresku prijavu poreza na prihode od samostalne delatnosti za ovu godinu.

Tako─Ĺe, privredni subjekt koji u periodu odlaganja pla─çanja ne izmiri ratu u navedenim rokovima, gubi pravo na odlaganje pla─çanja obaveza po osnovu poreza i doprinosa po ovoj uredbi i to bez sprovo─Ĺena posebnog poreskog postupka.

To se samo evidentira u poreskom ra─Źunovodstvu i dospeva danom gubitka prava na odlaganje pla─çanja dok se preostali nepla─çeni iznos napla─çuje u postupku redovne i prinudne naplate.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE