Obrenovac, 05.10.2023

KAKO JE NASTALA ČUVENA FRAZA 'RECI DRAGIČKA'


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2023.
Koristimo je često, evo od koga je krenula!

Foto:Profimedia


Čuvena fraza "reci dragička" svima je dobro poznata, ali malo ko zna kako je nastala i zašto je koristimo kada želimo da najavimo lepe vesti.

Na Tik/Toku stranica BlueCowList kroz zanimljiv video objasnila je poreklo.

Naša država bogata je frazama, poslovicama, umotvorinama koje se godinama, pa i vekovima prenose i tumače. Međutim da li zapravo znamo odakle potiču te naše finese u govoru?

Naima, veruje se da je „reci dragička“ nastao sredinom prošlog veka u Beogradu.

Tada je u Beogradu živela jedna ljupka gospođa Dragić. Druželjubivost koja ju je krasila uglavnom ju je dovodila do raznih interesantnih informacija.

Nasmejana i simpatična gospođa Dragić nije se libila prenošenja informaija gostujući širom grada, ali se držala isključivo dobrih i smešnih vesti. Tadašnjim građanima, odnosno pozavaocima gospođe Dragić lepe i pozitivne vesti pričinjavale su zadovoljstvo i izazivale su smeh, a samim tim i glad za novim zanimljivim informacijama.

Nakon određenog vremena spontano je nastao i klub tračeva. Ulazak u klub zahtevao je jedinstvenu lozinku koja je odlukom kluba glasila „Reci Dragićka“.

Neko vreme, jedan od članova kluba bio je stranac kome je slovo Ć predstavljalo pravu muku, međutim, kako je slovo Č predstavljalo olakšicu u jegovom govoru, Dragićka je za njega postala Dragička.

Članovima kluba je ova mana u njegovom govoru izazivala smeh iz zabave, „Reci Dragička“ postala je nova lozinka.

Prema saznanjima, klub više ne postoji, ali i dan danas „reci dragička“ ostao je u našem svakodnevom govoru kao vesnik dobrih i lepih vesti.

https://www.tiktok.com/@bluecowlist?referer_url=www.espreso.co.rs%2Fvesti%2Fdrustvo%2F1187613%2Fkako-je-nastala-cuvena-fraza-reci-dragicka&refer=embed&embed_source=71223855%2C121331973%2C120811592%2C120810756%3Bnull%3Bembed_masking&referer_video_id=7170232576022531333 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE