Obrenovac, 10.05.2021

SRPSKE KOMPANIJE ZAOSTAJU ZA SVETSKIM


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2021.
Samo 10 odsto privrednika koristi klaud usluge, ili hibridni klaud

Foto:Profimedia


Primena hibridne klaud tehnologije u kompanijama u Srbiji je na vrlo niskom nivou u odnosu na ostatak sveta, uporkos postojanju svesti o prednostima koje ona pru┼ża, zaklju─Źuje se u analizi kompanije Nutaniks.

Polovina ispitanika iz Srbije tvrdi da još koristi isklju─Źivo tradicionalne data centre za ─Źuvanje podataka i softvera, dok na globalnom tr┼żištu svega 18 procenat korisnika informacionih tehnologija ne upotrebljava naprednu klaud tehnologiju, piše u ovom istra┼żivanju.

Dodaje se da svega 10 odsto ispitanika iz Srbije koristi privatni klaud, dok se manje od pet procenata njih oslanja na javne klaud usluge ili hibridni klaud.

U analizi se prime─çujhe da su ti podaci u velikoj nesrazmeri sa brojem onih koji u našoj zemlji smatraju da hibridni klaud predstavlja idealan IT model poslovanja za njihove organizacije, a takvih ispitanika je 84 procenta.

Prema istra┼żivanju, aktuelna kovid kriza koju u svetu prati uve─çanje ulaganja u klaud tehnologiju nije uticala na promenu negativnog trenda u Serbiji, jer iako je rad od ku─çe pove─çan za 36 odsto, ─Źak 54 procenta naših kompanija još uvek nema programe za rad od ku─çe.

Stvari stoje još gore kada je rec o podršci kompanija zaposlenima koji rade od ku─çe, jer ni jedan ispitanik iz Srbije nije naveo da pru┼ża podršku radnicima koji svoj posao obavljaju na daljinu, zaklju─Źuje se u analizi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE