Obrenovac, 29.11.2021

NAFTA BI MOGLA DA KOŠTA 100 DOLARA PO BARELU!


Izvor: Espreso/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 21.10.2021.
Prognoze za sledeću godinu nisu optimistične

Foto:Uprava carine


Cene sirove nafte mogle bi da dostignu 100 dolara po barelu u prvom ili drugom kvartalu sledeće godine, jer su globalne zalihe na najnižem nivou, izjavio je irački ministar za naftu Ihsan Abdul Džabar.

On je, u razgovoru sa novinarima u Bagdadu, rekao da je iznos od 75 do 85 dolara "prihvatljiv" raspon cena za barel sirove nafte na duži rok, prenosi Rojters.

Istakao je da su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, koji čine grupu OPEK+, protiv nerazumnog rasta cena iznad prihvatljivih nivoa, ali su "istovremeno protiv gomilanja globalnih zaliha nafte, što bi moglo da dovede do kolapsa naftnih tržišta".

Džabar je dodao da su u okviru OPEK+ grupe u toku razgovori o načinima za uravnoteženje cena nafte, napominjući da za sada na stolu nije odluka o povećanju proizvodnje iznad nivoa koji je predviđen ranije potpisanim sporazumom o dodavanju 400 hiljada barela dnevno na tržište svakog meseca.

Irački državni budžet za 2022. će se temeljiti na ceni nafte od 55 do 60 dolara, rekao je on, dodajući da očekuje da će izvoz "crnog zlata" iz te zemlje u oktobru u proseku iznositi 3,4 miliona barela dnevno, uključujući i naftu iz kurdskog regiona na severu Iraka.

Cene nafte su neznatno popustile na azijskom trgovanju, ali se i dalje kreću blizu višegodišnjih maksimuma, usled nastavka energetske krize koja trese sve regione sveta. Cena fjučersa američke WTI nafte skliznula je za 0,45 posto na 82,59 dolara po barelu, što je nedaleko od maksimuma zabeleženog u ponedeljak od 83,18 dolara, što je istovremena bio najviši nivo od 2014.

Severnomorska nafta Brent je oslabila za 0,4 procenta na 84,71 dolara, prema izveštaju britanske agencije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE