Obrenovac, 04.07.2022

NBS OBJAVILA ┼áTA ─ćE BITI SA CENAMA HRANE I ENERGENATA U SRBIJI


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2022.
Inflacija od marta menja putanju! Na to ─çe uticati ova 4 FAKTORA!

Foto:Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia


Prema poslednjoj srednjoro─Źnoj projekciji iz februara, inflacija bi od marta trebalo da se na─Ĺe na opadaju─çoj putanji i da do kraja perioda projekcije nastavi da usporava ka centralnoj vrednosti cilja, saopštila je Narodna banka Srbije.

- Iako trenutna dešavanja u pogledu svetskih cena energenata i primarnih proizvoda ukazuju da postoji mogu─çnost da inflacija bude na nešto višem nivou od projektovanog, Izvršni odbor i dalje ocenjuje da ─çe inflacija imati opadaju─çu putanju do kraja godine - navedeno je u saopštenju iz kabineta guvernerke Jorgovanke Tabakovi─ç.

Iz centralne banke su dalje obrazlo┼żili i koji su razlozi za o─Źekivano smirivavanje rasta cena.

- Tome ─çe klju─Źno doprineti relativna stabilnost deviznog kursa koju ─çe NBS obezbe─Ĺivati i u narednom periodu. U smeru ni┼że inflacije o─Źekuje se da deluje i dolazak nove poljoprivredne sezone i po tom osnovu ni┼żi troškovi u proizvodnji hrane, kao i mere Vlade Srbije kojima je ograni─Źen rast cena goriva i omogu─çeno preduze─çima da u prvoj polovini 2022. kupuju struju po znatno povoljnijim uslovima od tr┼żišnih - navedeno je u saopštenju u kome se navodi i da se me─Ĺugodišnja inflacija, koja je u januaru iznosila 8,2 odsto, kretala u skladu sa o─Źekivanjima NBS, kao i da je i dalje u najve─çoj meri bila vo─Ĺena rastom cena hrane i energenata.

Odluke monetarne politike ─çe, kako dodaju, u narednom periodu zavisiti od kretanja faktora iz me─Ĺunarodnog i doma─çeg okru┼żenja i ocene intenziteta i postojanosti inflatornih pritisaka po osnovu ovih faktora, kao i uticaja na finansijsku stabilnost i brzinu ekonomskog rasta.

- U slu─Źaju da se materijalizuju neki od rizika, koji bi mogli da imaju posledice po srednjoro─Źnu cenovnu i finansijsku stabilnost, NBS je spremna da reaguje svim raspolo┼żivim instrumentima - isti─Źe se u saopštenju.

Uticaj krize

Rast BDP 4-5%

Centralna banka ostaje pri projekciji realnog rasta bruto doma─çeg proizvoda u rasponu 4-5% u ovoj godini i srednjem roku, i pored toga što su zbog krize u Ukrajini u kratkom roku sada nešto izra┼żeniji rizici nani┼że, pre svega zbog mogu─çeg sporijeg rasta va┼żnih spoljnotrgovinskih partnera, uz ocenu da ─çe efekti u najve─çoj meri zavisiti od du┼żine trajanja krize.

Ina─Źe, Izvršni odbor NBS odlu─Źio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadr┼żi na nivou od jedan odsto, a da odre─Ĺenim merama nastavi s pooštravanjem monetrane politike.

- Bi─çe pove─çane prose─Źne ponderisane kamatne stope na reverznim repo aukcijama, kao i procenti viškova dinarske likvidnosti koji se povla─Źe putem ovih aukcija - navode iz NBS uz objašnjenje da je prilikom donošenja odluke o monetarnim uslovima, Izvršni odbor imao u vidu da opreznost u vo─Ĺenju monetarne politike NBS posebno nala┼żu dešavanja u me─Ĺunarodnom okru┼żenju i sukob u Ukrajini.

- Kada je re─Ź o dešavanjima u doma─çem makroekonomskom okru┼żenju, Izvršni odbor je ocenio da mese─Źni pokazatelji ukazuju da se ekonomska aktivnost na po─Źetku godine u najve─çoj meri kre─çe u skladu sa o─Źekivanjima NBS - zaklju─Źila je centralna banka.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE