Obrenovac, 06.05.2021

NBS UPOZORAVA, OVE NOV─îANICE SE POVLA─îE IZ UPOTREBE


Izvor: Espreso/Objektiv.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 05.03.2021.
Ako ih imate, SMESTA IH ZAMENITE

Foto:Stefan Joki─ç/Profimedia


Gra─Ĺani koji kod sebe u slamarici imaju švajcarske franke koji su pušteni u opticaj u periodu od 1995-1998, trebalo bi što pre da ih zamene, jer ─çe te nov─Źanice biti povu─Źene iz opticaja najkasnije do 30. juna ove godine.

Naime, Nacionalna banka Švajcarske najavila je na svom zvani─Źnom sajtu da ─çe u prvoj polovini 2021. povu─çi iz opticaja nov─Źanice osme serije „švajcaraca“, a kao razlog povla─Źenja navodi potrebu za unapre─Ĺenjem zaštitnih elemenata ─Źime se nov─Źanice efikasnije štite od falsifikovanja.

– Narodna banka Srbije (NBS) preporu─Źuje da se pomenute nov─Źanice što pre zamene za opticajne nov─Źanice franka devete serije koja je puštena u periodu 2016-2019, jer ─çe banke i ovlaš─çeni menja─Źi prestati sa njihovim otkupom i pre nego što one zaista postanu vanopticajne – upozoravaju iz NBS-a.

Kako objašnjavaju, to ─çe se desiti jer je i bankama i ovlaš─çenim menja─Źnicama potrebno vreme da izvrše prodaju tih nov─Źanica inostranim bankama.

Nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo pla─çanja, ove nov─Źanice osme serije švajcarskog franka ─çe mo─çi da se zamene samo na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci, kao što se menjaju nov─Źanice povu─Źene iz opticaja 1. maja 2000.

U nekoliko beogradskih menja─Źnica za su kazali da se gra─Ĺani sporadi─Źno raspituju o zameni.

– Još nema ve─çih gu┼żvi. Oni koji do─Ĺu za zamenu, najviše tra┼że evre. Kod nas mo┼że da se zameni, ali kolege iz drugih menja─Źnica ─Źak odbijaju da ih menjaju, ne─çe da se maltretiraju da posle oni razmenjuju u ve─çim bankama – rekli su za „Alo!“ u jednoj prestoni─Źkoj menja─Źnici.

Navode i da još uvek nisu dobili zvani─Źne informacije o rokovima zamene, ali o─Źekuju da ─çe biti dovoljno vremena da se sve obavi bez ve─çih gu┼żvi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE