Obrenovac, 14.06.2024

NASTAVNICI ĆE MORATI DA PISMENO OBRAZLAŽU OCENU UČENIKA?!


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2023.
Rat među roditeljima na mrežama: Obrazloženje mogu da tražim od DECE

Foto:Profimedia


Ako se usvoje izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, od septembra će nastavnici između ostalog, ako roditelji zatraže objašnjenje za ocenu koju je dobilo njihovo dete morati da pišu izjavu direktoru u kojoj će obrazložiti zašto je, na primer, dete dobilo dvojku, a ne trojku.

Nakon pisanja medija o ovim izmenama na društvenim mrežama se pokrenula rasprava među roditeljima o tome da li će zasita nastavnici morati pismeno da obrazlažu ocene učenika.

Roditelji će moći da traže pisano obrazloženje svake ocene - piše u jednoj objavi na Tviteru koja je pokrenula lavinu komentara.

- Meni će jedna majka doći na otvorena vrata zato što je sinu izvadila radnu svesku iz ranca, pa učenik nije imao domaći i dobio je minus. Kako je ona mogla da pretpostavi da je baš tog dana trebalo da preda zadatak, to je njeno opravdanje napisano u mejlu. Učenik je 7. razred - piđe u prvom komentaru, dok u drugom stoji:

https://twitter.com/tako_hoce/status/1636715816161890304?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1636715816161890304%7Ctwgr%5E8465693c49caeb86b02c8aa6941669ee7d34d08e%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2Fvesti%2Fdrustvo%2F4127704%2Fda-li-ce-prosvetari-morati-pismeno-da-obrazlazu-ocene

- Od danas samo pismeno ocenjivanje. Slikam kontrolni i to šaljem kao izveštaj. Neka se i roditelji malo šokiraju. Brzo će prestati da zahtevaju izveštaje.

Ipak, neki su napisali da pojedini prosvetari to već rade.

- Mi u školi to radimo već dve godine u e-dnevniku, svaku ocenu da obrazložimo plus formativno ocenjivanje.

Neki smatraju da je neophodno

- Ponekad je i neophodno. Ja sam imala tri iz filozofije, a obrazloženje bi bilo: Nije htela da uči napamet izdiktirano umesto ispredavano nego je zamisli uzela knjige i naučila. Tako da je nekad potrebno. Nije sve crno ili belo, nisu svi nastavnici zlato niti su sva deca anđeli - navodi se u jednom od komentara.

Pojedini roditelji smatraju da je to besmisleno i da obrazloženje za svaku ocenu treba tražiti od deteta.

- Obrazloženje mogu da tražim samo od dece, da ih pitam jesu li dovoljno učili i da ih podstaknem da se više trude. Sve ostalo je deci medveđa usluga.

Ipak, pojedini mediji navode da nastavnici neće biti u obavezi da na zahtev roditelja pišu obrazloženje za svaku ocenu kao i da takvo rešenje neće biti uneto u predstojeće izmene zakona na kojima se trenutno radi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE