Obrenovac, 17.05.2021

NOVE CENE MESA


Izvor: Alo.rs/N.I./Lokalne novine | Obrenovac, 23.04.2021.
Da li nas čeka poskupljenje pred praznike?!

Foto:Rajko Ristić


Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je danas da je početkom nedelje povećana otkupna cena tovnih svinja i da se prema podacima sa terena otkupna cena tovljenika kreće od 150 do 155 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost.

Kako je rečeno, u cilju stabilizacije proizvodnje mesa, tržišta cena, kao i zaštite domaće proizvodnje, u Ministarstvu poljoprivrede je održan niz sastanaka sa relevantnim predstavnicima udruženja odgajivača svinja - Udruženjem odgajivača svinja Srbije, Agrarnom komorom poljoprivrednih proizvođača Srbije, Saborom proizvođača agroprivrede Srbije i Asocijacijom stočara Srema i Mačve.

- Jedan od zaključaka sastanka je bio i predlog da Republička direkcija za robne rezerve preuzme 15.000 tovnih svinja od odgajivača koji imaju ugovornu obavezu sa direkcijom kako bi se smanjili viškovi na tržištu i time pomoglo odgajivačima svinja. Realizacija ovog predloga je u toku - rečeno je u Ministarstvu, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Podsetimo, poslednjih nekoliko dana u Srbiji je najavljivano da cena mesa za predstojeće praznike nikada nije bila niža.

Ferenc Major, doktor agroekonomije i predsednik Udruženja odgajivača svinja u Bačkoj Topoli, naveo je da se cena kilograma žive vage prasića kreće između 120 i 130 dinara.

Cena svinjskog mesa pala je širom Evrope još u junu prošle godine. Korona kriza odrazila se i na ovo tržište, a posebno na zarazu radnika u najvećim nemačkim i holandskim klanicama, usled čega je i najveći kupac Kina prekinula da uvozi meso iz ovih zemalja.

Ono što potrošačima preostaje jeste da sačekaju narednih dana i vide da li će doći do promene cena mesa zbog poskupljenja cene žive vage.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE