Obrenovac, 29.06.2022

NOVE 4 NOVE MERE ZA VRTI─ćE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2022.
Jedna je karantin za svu decu u ─Źijoj grupi ima dvoje pozitivnih!

Foto:Shutterstock


U izmenama dopune Predloga postupka Postupka sa bliskim kontaktima osobe obolele od kovida stru─Źno metodološkog uputstva za kontrolu unošenja i spre─Źavanje širenja novog korona virusa navode se ─Źetiri nove mere za vrti─çe i predškolske ustanove.

- Izmena postupanja u slu─Źaju pojave potvr─Ĺenog slu─Źaja kovid kod dece u vrti─çima i predškolskim ustanovama Ukoliko se u vrti─çima i predškolskim ustanova pojavi potvr─Ĺen slu─Źaj kovida predla┼żu se slede─çe mere:

1. Od mere zdravstvenog nadzora na pojavu infekcije uzrokovane virusom kovida u uslovima karantina u ku─çnim uslovima izuzimaju se deca kija su prele┼żala kovid (dokaz pozitivan PCR ili antigenski test ne stariji od 210 dana ili pozitivan rezultat serološkog testiranja na kovid Protein (RBD) Imunoglubinne stariji od 90 dana od dana uzorkovanja pri ─Źemu testiranje mora biti izvršeno u ovlaš─çenoj zdravstvenoj ustanovi u javnoj svojini.

2. Mera karantina se odre─Ĺuje za svu decu koja nisu prele┼żala kovid, a deo su grupe u kojoj su prijavljena dva potvr─Ĺena slu─Źaja kovida u periodu od sedam dana.

3. Du┼żina trajanja mere karantina u ku─çnim uslovima se za decu koja borave u vrti─çima i predškolskim ustanovama ska─çuje na period od pet kalendarskih dana bez mogu─çnost skra─çenja

4. Pooštriti kontrolu od strane rukovodstva ustanove u primeni preporu─Źenih preventivnih mera u vrti─çima i predškolskim ustanovama, sa posebnim osvrtom na ─Źeš─çe provetranaje prostorija prirodnim putem (minimalno 30 minuta pre dolaska dece u ustanovu i na svaih sat vremena po 10 minuta) redovnim i adekvatnim odr┼żavanjem higijene prostoira posebno igra─Źaka, odr┼żavanje higijene ruku dece i zaposlebnih , smnjnjem veli─Źine grupa (ukoliko je mogu─çe obezbediti po detetu minimalnih ─Źetiri metara kvadratna), promovisati vakcinaciju kod zaposlenih i roditelja, obavezno nošenje maski za zaposlene i roditelje - navodi se u izmenama Predloga.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE