Obrenovac, 07.05.2021

NOVI CRVENI PASOŠ


Izvor: Republika/D.S./Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2021.
Ove godine na more samo uz jednu bitnu potvrdu

Foto:MUP Srbije


Kovid pasoši ili, preciznije rečeno, elektronska potvrda o vakcinaciji protiv koronavirusa, sada je već potpuno jasno, biće uslov za putovanja i odlazak na letovanje.

To je, manje-više direktno, juče svima stavio do znanja grčki ministar turizma Haris Teoharis.

On je izjavio da su u toku konsultacije sa zvaničnicima u Briselu i da je za sada najizvesnije uvođenje elektronskih potvrda o vakcinaciji. Kako je naglasio, samo za takve turiste neće biti nikakvih dodatnih uslova za ulazak u Grčku.

- Budući da će se slično ponašati i ostale zemlje EU, očekuje se međusobni dogovor oko usklađivanja tipa takvog dokumenta. To ne znači da će putovanja biti zabranjena onima koji nisu vakcinisani, ali će za njih važiti proširene mere kontrole. Obim i vrsta te kontrole zavisiće od razvoja epidemije i vakcinacije u svakoj pojedinačnoj zemlji - rekao je Teoharis, koji je dodatno pojasnio da pod merama kontrole misli na obavezno testiranje pre ulaska u Grčku.

Različiti scenariji

Kako je potvrđeno u srpskoj ambasadi u Atini, u Grčkoj se razmatraju različiti scenariji za predstojeću letnju sezonu.

Ipak, još je rano sa sigurnošću tvrditi šta će biti do juna, kada počinje turistička sezona. To, pre svega, zavisi od situacije u samoj Grčkoj, ali i u zemljama, među kojima je i Srbija, odakle dolazi najveći broj turista na more.

U avion samo s potvrdom

Potvrde o vakcinaciji, odnosno uvođenje kovid pasoša, podržavaju i avio-kompanije.

Prvi se oglasio direktor australijskog "Kvantasa" Alan Džojs, koji je rekao da će uslov za ukrcavanje na međunarodne letove ove kompanije biti da je putnik vakcinisan.

- Grčka je jedna od zemalja u kojoj se najstrože sprovodi zaštita protiv korone. Praktično smo potpuno zatvoreni već dva i po meseca. Lokdaun je produžen do 18. januara, što znači da škole ostaju zatvorene, i dalje je na snazi policijski čas, rade samo bolnice i apoteke. Što se tiče izjave grčkog ministara turizma, tačno je da su u toku konsultacije na nivou EU. Međutim, moram da dodam da su grčke vlasti najavile opsežnu vakcinaciju građana do juna - rekao je on.

Kako ističe, mogući problem će biti šta raditi sa turistima koji dođu u Grčku i tu se razbole od korone:

- Zbog takvih situacija verujem da će na snazi ostati mera obaveznog negativnog PCR testa pri ulasku u zemlju. Jedno je sigurno, Grci će morati da pronađu najsigurniji način za dolazak turista jer im je prošla sezona propala i ne mogu sebi da dozvole da se to ponovi ovog leta - naveo je.

Sloboda kretanja

U međuvremenu, Danska je, kao prva od zemalja EU, i zvanično najavila obavezne kovid pasoše. Kako je saopšteno iz ministarstva zdravlja u Kopenhagenu, uveliko se radi na digitalnom pasošu vakcinacije.

- Izdavanje kovid pasoša moglo bi da počne vrlo brzo, a podnošenje zahteva i ostala papirologija radiće se preko sajta zavoda za javno zdravlje - precizirali su danski zvaničnici.

Istog dana, predsednik italijanske regije Kampanja Vićenco de Luka predstavio je, u video-obraćanju građanima, karticu koju će dobiti svako ko bude vakcinisan.

- Ova kartica, potvrda da je neko vakcinisan, trebalo bi da omogući vlasniku slobodu kretanja, na primer, odlaske u bioskop, na koncerte i slična mesta, gde je, za sada, okupljanje veće grupe zabranjeno - poručio je De Luka.

Koronažurka sa 120 ljudi

Inspekcija u Beogradu u subotu uveče, u saradnji sa Komunalnom milicijom, kontrolisala je 96 ugostiteljskih objekata. U jednom kafiću je u vreme zabrane rada zatečeno čak 120 osoba. Pomenuti lokal se nalazi u samom centru Beograda i bio je otvoren i pored zabrane rada ugostiteljskih objekata nakon 20 sati.

Seničić: Do marta protokol o načinima ulaska u Grčku

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (Juta), u subotu je rekao da je ideja o uvođenju kovid pasoša još u povoju, ali da se krajem februara očekuju protokoli oko njihovog uspostavljanja.

Pretpostavlja se, kako je naveo, da će to biti elektronska aplikacija u koju ćemo unositi dokumenta bitna da dokažemo da smo bezbedni na putovanju.

- Izvesno je da će nešto što će ličiti na kovid pasoše biti obavezno ubuduće i da ćemo jedino s takvim elektronskim dokumentom moći da putujemo - precizirao je Seničić, koji je juče dodatno pojasnio svoj stav:

- Stvari se menjaju iz dana u dan i mislim da, dok vakcinacija ne bude masovna, kovid pasoš ne može i ne sme biti jedini uslov za putovanje. Savet ljudima je da se malo strpe, očekujemo do marta da imamo neku vrstu protokola o ulasku u Grčku - rekao je.

Ana Brnabić: Imamo dogovore za osam miliona vakcina

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče da će Srbija do kraja januara imati dva miliona vakcina, različitih proizvođača, uključujući i količine koje su stigle krajem decembra. U februaru se, kaže, očekuje još dodatnih 1,3 do 1,5 miliona doza vakcina.

- I sve tako do maja-juna i nadam se da ćemo moći da završimo vakcinaciju. Ako to uspemo, bićemo jedna od prvih zemalja koja će to završiti u Evropi - rekla je premijerka.

Ponovila je da Srbija u ovom trenutku ima dogovor za osam miliona vakcina, različitih proizvođača, što je dovoljno za vakcinaciju četiri miliona ljudi, navodeći da su nadležni rano krenuli da pregovaraju.

Brnabićeva je, nakon početka vakcinacije zdravstvenih radnika u Tiršovoj, kazala da je proteklih dana videla mnogo dezinformacija i lažnih vesti na tu temu.

- Svi koji budu želeli da se vakcinišu, imaćemo vakcinu za njih - naglasila je predsednica Vlade i najavila planove da se u narednim danima ubrza program vakcinacije građana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE