Obrenovac, 18.06.2021

IZA ZABAVNOG SADR┼ŻAJA, SLEDE─ćI NIVO


Izvor: danas.rs/HRT/Lokalne novine | Obrenovac, 11.06.2021.
Aplikacija koja otkriva na kog roditelja li─Źi dete

Foto:Beoinfo


Hrvatski IT stru─Źnjaci smislili su aplikaciju koja daje odgovor na pitanje koje mu─Źi sve roditelje i rodbinu – na koga dete li─Źi, javlja Hrvatska radio-televizija (HRT).

Iza zabavnog sadr┼żaja krije se slo┼żena tehnologija, sve va┼żnija u svetu. Iskoristi li Hrvatska na vreme svoj potencijal, mogla bi postati vode─çi centar za razvoj vešta─Źke inteligencije unutar Evropske unije, navodi HRT.

Odgovor na ovo ve─Źito porodi─Źno pitanje li─Źi li dete na mamu ili na tatu mo┼że rešiti aplikacija na mobilnom telefonu; potrebno je snimiti fotografije na kojima se jasno vidi lice bebe i oba roditelja, a sve drugo ra─Źuna algoritam koji upore─Ĺuje tri glavne karakteristike: nos, lice i o─Źi.

Aplikaciju je godinu i po dana IT kompanija Infinum, uz pomo─ç vešta─Źke inteligencije.

Iako je rezultat ovog istra┼żivanja zabavni sadr┼żaj, iz njega su se razvile druge prakti─Źne aplikacije koje se koriste u, primerice, medicini oko skeniranja rengenskih slika ili saobra─çaju kada su zamu─çene registraske oznake.

Vlada Hrvatske, dodaje HRT, prepoznala je va┼żnost ove IT grane i osnovala radnu grupu za njen razvoj, sa planom da Hrvatsku pozicionira kao centar razvoja vešta─Źke inteligencije u EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE