Obrenovac, 05.12.2021

NEMAMO DOVOLJNO MESA


Izvor: nova.rs/Bojana Milovanović/Lokalne novine | Obrenovac, 04.10.2021.
Uvozimo 30.000 tona godišnje

Foto:EPA/HAUKE-CHRISTIAN DITTRCIH


Srbija godišnje uveze oko 30.000 tona mesa - oko 23.000 tona svinjskog, oko 6.000 tona pilećeg mesa i oko 2.000 tona junećeg mesa, kaže za Nova.rs Nenad Budimović iz Udruženja za stočarstvo u okviru Privredne komore Srbije.

Meso uglavnom uvozimo iz zemalja Evropske unije, a Budimović tvrdi da uvoz ne utiče na cenu mesnih proizvoda.

„Mi u Srbiji proizvedemo manje svinjskog mesa nego što nam je potrebno, a ostalih vrsta mesa imamo dovoljno. Uvozi se svinjska plečka koja služi za preradu“, objašnjava naš sagovornik.

Ipak, meso je poskupelo od početka godine.

„Povećanje cene mesa je u rasponu od 10% do 15%, razlog je povećenje cene žitarica (kukuruza I soje) koji su osnovne komponente koncetrovane hrane za životinje.Na početku godine je bila smanjena potražnja jer nisu radili ugostiteljski i turistički objekti, a stočari se nisu odlučivali za nov ciklus u tovu svinja. Potom je došlo leto i potražnja je porasla, ali nije bilo dovoljno za sopstvene potrebe. Uvoz je smanjen za 30% i zbog pojave bolesti Afričke kuge svinja u EU“, kaže Budimović.

Ipak, ima i dobrih vesti.

„Najnovije vesti su da se očekuje da do kraja godine se realizuje izvoz pilećeg mesa I konzumnih jaja u EU-naravno ako ima dovoljnih količina I registracija objekata. Do sad nije bilo moguće zbog neusaglašenosti Pravilnika o kontroli salmonele. Sad je i to urađeno. Svinjsko meso i proizvodi će moći od sledeće godine da se izvoze, jer smo pre dve godine prestali sa vakcinacijom protiv kuge svinja, što je bila prepreka i za prevoz proizvoda preko teritorije EU“, navodi sagpvornik.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE