Obrenovac, 24.06.2024

NEĆETE DOBITI POVEĆANJE PLATE NA POKLON


Izvor: Espreso/Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 06.03.2023.
5 koraka do POVIÅ ICE, ne ide to TEK TAKO!

Foto:Profimedia


Boriti se za sebe, tražiti bolje uslove rada, odnosno bonus ili veću platu - kao da je "pitanje stida" u našem okruženju. Ali, ako ste svesni svojih kvaliteta, ne bi trebalo tako da se osećate.

Imajte na umu da će vam malo koji šef dati povećanje ili povišicu "tek tako", sam od sebe... Stoga, morate katkad iskazati samopoštovanje i borbenost. To su dve osobine koje kvalitetni menadžeri cene.

Zašto ovaj put govorimo o 10.000 dinara? Zbog "psihološke prednosti" te cifre u odnosu na 100 evra ili 12.000, ali i zato što je ovaj iznos, za početak, "dovoljan" da vidite razliku u primanjima: drugim rečima, nije premali.

Za većinu radnika, 50 evra (nepunih 6.000 RSD) nije dovoljno motivišuća cifra, dok iznos od 100 evra poslodavcima "para uši". Iznos od 10.000 dinara je negde između, na pola puta, i mogao bi biti win-win opcija.

Ali, i do njega treba doći. Pre svega, treba sebi postaviti jasna pitanja, ali i ciljeve:

1) Zašto tražite povišicu? (napravite spisak svojih zasluga, potreba; budite spremni)

2) Koliko ćete da tražite? (nastupite sa konkretnim predlogom, koji ima smisao)

3) Izaberite "pravo vreme" za ovaj razgovor (kada je miran dan na poslu, kada firma napreduje, šef nije u gužvi)

Dajte sebi vremena da se pripremite za ovu vrstu razgovora, a svom menadžeru dajte vremena da razmotri vaš zahtev. Zakažite sastanak sa njim - unapred, dakle, nemojte kucati na vrata iz "čista mira" ili pisati mejl/SMS.

Kada zakažete sastanak, budite maksimalno spremni: pronađite verodostojne informacije i "pokrijte" sledeće tačke u pregovorima o plati. Najbolji način da zatražite povišicu je da istražite koliko "vredite" na tržištu rada i budete svesni toga, a zatim pristupite svom šefu na profesionalan način.

Navedite svoja dostignuća

Fokusirajte se na period od poslednjih pola godine do godinu dana koje ste proveli u kompaniji. Ne idete predaleko u prošlost, jer time opterećujete obe strane. Opišite kako su vaša dostignuća pozitivno uticala na odeljenje u kojem radite, ali i na kompaniju u celini – i navedite konkretne brojeve i statističke podatke, ako je moguće.

Na primer, možete reći: "U protekloj godini sam generisao/la toliko i toliko potencijalnih klijenata za kompaniju, što je povećanje od tog i tog procenta u odnosu na prethodnu godinu".

Koje su konkurentne plate za vašu poziciju?

Na nekim domaćim sajtovima možete doći do dragocenih podataka o tome kako se kotira pozicija na kojoj ste, šta se traži, kakve su zarade u datoj branši. LinkedIn je takođe odličan resurs za ovo. Možete pregledati i oglase za posao, ili koristiti LinkedIn-ove prosečne opsege plata koji su navedeni u oglasima. Uzmite u obzir industriju u kojoj se nalazite, obim firme za koju radite, kao i beneficije koje već uživate.

Zašto je vaša povišica "dobra" za vašeg šefa?

Možda zvuči kao paradoks, ali bi vaš poslodavac, zapravo, mogao imati korisiti od toga da vas unapredi ili plaća više. Svakako, imajte na umu da vašem šefu nije stalo do vaših kirija, rata za kredit ili troškova za odmor. Njemu je bitno ono što dobija od vas, a tiče se progresa biznisa. Stoga, predstavite mu svoje ciljeve, kako ti ciljevi koriste kompaniji i kako ćete ih postići.

Budite sigurni u sebe

Ništa ne govori tako dobro u vaše ime kao samopouzdanje, ali - samo ako je sa pokrićem. Nije prijatno tražiti povišicu, ali nije ni nečasno, stoga, ohrabrite sebe. Navedite jasne razloge zbog kojih bi trebalo da budete unapređeni, i spremite se da eventualni odgovor bude "ne".

Ako, ipak, dobijete povišicu, budite spremni da nastavite da radite naporno (ili više). Imali ste hrabrosti da tražite povišicu? Sada dokažite svom šefu da je i zaslužujete.

Navedite svoj zahtev i u pisanoj formi

Ništa kao razgovor "jedan na jedan", ali kako papir trpi sve - ne libite se da zahtev usmerite i ovim putem. Obezbedite šefu detaljan materijal koji rezimira vaš zahtev, uporedive raspone plata i koristi koje kompanija ostvaruje od vaših napora. Tako navedeno, sve taksativno, ne može da "pobegne" iz misli, a uz to - deluje profesionalnije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE