Obrenovac, 04.07.2022

NAREDNIH DANA POSKUPLJENJE: CIGARETE I DO 570 DINARA!


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2022.
Pogledajte koliko će koštati vaša paklica

Foto:Shutterstock


Paklica cigareta ─çe narednih dana biti skuplja u proseku za 10 dinara, zbog redovnog uskla─Ĺivanja akciza. Prema našim saznanjima, za ta─Źno toliko su duvand┼żije tra┼żile ve─çe cene. Tako─Ĺe, kako saznajemo, upravo je objavljen njihov novi cenovnik.

Novi cenovnik ─çe po─Źeti da va┼żi za neke marke ve─ç od 31. januara, dok ─çe druge duvand┼żije primenu po─Źeti nekoliko dana kasnije.

Prvi je uskla─Ĺivanje cena objavio "Japan tobako internešnal" (JTI) iz Sente. Prema cenovniku objavljenom u "Slu┼żbenom glasniku", najjeftinija paklica pojedinih proizvo─Ĺa─Źa sada ─çe koštati 290 dinara, a najskuplja 570. Kako sazanjemo, brendovi i ostalih proizvo─Ĺa─Źa, niškog "Filipa Morisa" i "Britiš amerikan tobaka" u Vranju, poskupe─çe za isti iznos.

Mi smo izdvojili one koje gra─Ĺani u Srbiji najše─çeše koriste, a one ─çe koštati ovoliko:

"Ronhill slim" je sko─Źio je na 360. Paklica "rotmansa" umesto 300 sada košta 310 dinara. "Pal mal" ide na 320. "Laki strajk" košta─çe 320 dinara, odnosno, Lucky Strike (Blue 100’s) košta─çe 330 dinara.

"Drina" (DRINA denifine (tvrdo pakovanje) košta 310 dinara, koliko i "diva". Winston XStyle LONG BLUE kšta 330. Winston 100's Red (gold) 340. Camel blue 100s 340.

Pall Mall (Silver 4) 320. i tako dalje.

Duvand┼żije se dva puta godišnje uskla─Ĺuju sa akciznim kalendarom, naj─Źeš─çe po─Źetkom februara i u julu.

Predvi─Ĺeno je da se specifi─Źna akciza uve─çava za 1,5 dinara po paklici do kraja 2025. godine. Uz nju se zara─Źunava i proporcionalna komponenta ovog nameta od 33 odsto cene cigareta, a tome se dodaje i PDV.

Do 2025. godine predstoji još sedam planiranih uve─çavanja akcize kako bi se dostigli standardi dogovoreni sa EU.

Ina─Źe, do 2025. godine nivo akcize u Srbiji po paklici cigareta trebalo bi da dosegne najmanje 1,8 evra.

Srednjoro─Źnim planom predla┼że se da se specifi─Źna komponenta akcize svakih šest meseci pove─çava za 1,5 dinara po paklici. Predlo┼żene su izmene i za na─Źin obra─Źunavanja akcize za nesagorevaju─çi duvan koji se sve više koristi kao supstitucija za cigarete kako bi se smanjila razlika izme─Ĺu akcize na taj proizvod i akcize na cigarete.

U Srbiji akciza na nesagorevaju─çi duvan je 6,76 procenata maloprodajne cene a u EU je od 11,08 % u Holandiji do 51,04 % u Francuskoj.

Predlo┼żeno je i da se akciza na te─Źnost za punjenje elektronskih cigareta uve─çava za po 1 dinar po mililitru svake godine u srednjoro─Źnom periodu do 2025. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE