Obrenovac, 02.07.2022

NERADNI DANI ZA VASKRS I PRVI MAJ


Izvor: Kurir.rs/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 16.04.2022.
Evo kako da napravite 12 slobodnih i dodatni godišnji odmor

Foto:Shutterstock


Lepo vreme koje se najavljuje u narednom periodu i praznovanje oko Vaskrsa i Prvog maja, mnogi ─çe da iskoriste da spoje slobodne dane.

Tako, pravoslavni vernici ima─çe ─Źetiri neradna dana za uskršnje i skoro toliko za prvomajske praznike.

U prvoj rundi ne─çe raditi od petka 22. aprila do utorka 26. aprila, odlu─Źilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, bora─Źka i socijalna pitanja.

Vi svoj odmor mo┼żete i da produ┼żite, naravno u dogovoru sa vašim poslodavcem i kolegama.

Vaskrs (pravoslavni) dr┼żavni je praznik, a njegova proslava po─Źinje kao što smo naveli na Veliki petak, 22. aprila po gregorijanskom i novojulijanskom kalendaru, a završava u ponedeljak 25. aprila.

Potom bi trebalo da se radi ─Źetiri dana, od utorka do petka, a ve─ç u nedelju i ponedeljak, 1. i 2. maja, ponovo je dr┼żavni praznik – Dan rada. Pošto ove godine Praznik rada pada u nedelju, a ovaj praznik se obele┼żava dva dana, neradni dan je i utorak, 3. maj.

Na primer, ako ┼żelite da odmarate ukupno 12 dana (od 22. aprila do zaklju─Źno 3. maja), potrebno je da uzmete 4 dana odmora u poslednjoj nedelji aprila.

Upravo su ta ─Źetiri dana izme─Ĺu prilika za dodatni godišnji odmor.

Druga varijanta je da uzmete odmor od 18. do 22. aprila, pa da spojite samo uskršnje praznike, a onda da se vratite poslu na kratko, pa opet na kratak predah.

Naravno, za one ambiciozne, ili ako im to posao dozvoljava, u ove dve nedelje potrebno je da uzmete ukupno 4 ili 8 dana od odmora, kako biste na kraju imali slobodnih i više od 12 dana, ali to verujemo da nije mogu─çe gotovo ni u jednoj industriji.

Kada se dan vikenda menja radnim

U resornom ministarstvu isti─Źu da se po Zakonu o dr┼żavnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju dr┼żavni praznici „padne” u nedelju – ne radi se prvog narednog radnog dana.

Ina─Źe, Vlada Srbije nedavno je donela Zaklju─Źak, kojim preporu─Źuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za prošlu godinu omogu─çe da taj odmor zapo─Źnu i iskoriste u 2023. godini.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE