Obrenovac, 06.05.2021

NOVA EU OZNAKA NA GUMAMA OD MAJA


Izvor: novosti.rs/E.B.T./Lokalne novine | Obrenovac, 30.01.2021.
Evo kako će vozači moći da uštede

Foto:Pexels


Nova EU oznaka na pneumaticima biće uvedena od maja i imaće detaljnije informacije o njihovim karakteristikama.

To će omogućiti potrošačima da izaberu gume sa efikasnijom potrošnjom goriva, što može dovesti do značajnih ušteda koje se ogledaju u troškovima i emisijama. Na novoj EU oznaci nalaze se redizajnirani podaci o klasi otpora kotrljanja i performansama kočenja na mokrom, dok je nivo buke označen brojem decibela i slovima A, B ili C.

Novina je što korisnici mogu da pristupe dodatnim informacijama o izabranom pneumatiku skeniranjem QR koda na nalepnici. Link sa koda vodi do baze podataka Evropskog registra proizvoda za energetsko označavanje (EPREL) koji sadrži informativni list o proizvodu.

Druga nova karakteristika, kako saopštava jedan poznati proizvođač guma,  odnosi se na dva piktograma u dnu nalepnice, poznatim i kao test pahuljice i pneumatik bez klinova, koji su potvrda da je reč o gumi sa boljim prianjanjem na snegu i ledu, u skladu sa novim ISO standardima.

Od maja će informacije na EU nalepnicama morati da budu dostupne i za pneumatike za teška komercijalna vozila, klase C1, C2 i C3. Na novoj nelepnici klase od A do C ostaju iste. Pneumatici koji su ranije bili svrstani u klasu E zbog otpora kotrljanja i prijanjanja na mokrom, sada će biti u klasi D, dok će gume koje su bile u klasama F i G, sada biti u okviru klase E.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE