Obrenovac, 27.06.2022

NAJTRA┼ŻENIJI FAKULTETI


Izvor: nova.rs/Danas/Lokalne novine | Obrenovac, 15.06.2022.
Evo koje smerove je pro┼íle godine bilo najte┼że upisati

Foto:Filozofski N1


U─Źenici osnovnih škola u selde─çoj školskoj godini ne─çe imati jesenji raspust, dok ─çe srednjoškolci biti jednu nedelju kra─çe na zimskom raspustu od osnovaca, predvi─Ĺeno je novim školskim kalendarima za narednu, 2022/2023. godinu, koje je donelo Ministarstvo prosvete.

Prvo polugodište po─Źinje u ─Źetvrtak, 1. septembra, a završava se u petak, 30. decembra.

Za u─Źenike osnovne škole drugo polugodište po─Źinje u ponedeljak, 23. januara 2023. i završava se u utorak, 6. juna za u─Źenike osmog razreda, odnosno u utorak, 20. juna za ─Ĺake od prvog do sedmog razreda.

Što se ti─Źe srednjih škola, drugo polugodište po─Źinje u ponedeljak, 16. januara, a završava se u utorak, 20. juna.

Drugo polugodište za u─Źenike ─Źetvrtog razreda gimnazije završava se u utorak, 23. maja, a za u─Źenike završnih razreda trogodišnjih i ─Źetvorogodišnjih srednjih stru─Źnih škola u utorak, 30. maja.

U toku idu─çe školske godine u─Źenici ─çe imati zimski, prole─çni i letnji raspust.

Zimski raspust po─Źinje u ponedeljak, 2. januara 2023. godine, a završava se u petak, 20. januara za osnovce, odnosno u petak, 13. januara za srednjoškolce.

Na prole─çnom raspustu svi ─Ĺaci ─çe biti od ponedeljka, 10. aprila, zaklju─Źno sa utorkom, 18. aprilom.

U školi se praznuju radno Dan se─çanja na srpske ┼żrtve u Drugom svetskom ratu praznuje se 21. oktobra, Sveti Sava 27. januara, Dan se─çanja na ┼żrtve holokausta, genocida i drugih ┼żrtava fašizma u Drugom svetskom ratu 22. aprila, Dan pobede 9. maja i Vidovdan ÔÇĺ spomen na Kosovsku bitku 28. juna.

Sveti Sava i Vidovdan praznuju se radno, bez odr┼żavanja nastave, a Dan se─çanja na srpske ┼żrtve u Drugom svetskom ratu, Dan se─çanja na ┼żrtve holokausta, genocida i drugih ┼żrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i Dan pobede su nastavni dani, izuzev kad padaju u nedelju, piše u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada.

U školama se obele┼żavaju: 8. novembar kao Dan prosvetnih radnika, 21. februar kao Me─Ĺunarodni dan maternjeg jezika i 10. april kao dan se─çanja na Dositeja Obradovi─ça, velikog prosvetitelja i prvog srpskog ministra prosvete.

U─Źenici i zaposleni u školi imaju pravo da ne poha─Ĺaju nastavu, odnosno da ne rade u dane slede─çih verskih praznika, i to: pravoslavci - na prvi dan krsne slave;

pripadnici islamske zajednice ÔÇĺ 21. aprila, na prvi dan Ramazanskog bajrama i 28. juna, na prvi dan Kurbanskog bajrama;

pripadnici jevrejske zajednice – 5. oktobra, na prvi dan Jom Kipura;

pripadnici verskih zajednica koje obele┼żavaju verske praznike po gregorijanskom kalendaru – 25. decembra, na prvi dan Bo┼żi─ça;

pripadnici verskih zajednica koje obele┼żavaju verske praznike po julijanskom kalendaru – 7. januara, na prvi dan Bo┼żi─ça.

Pripadnici verskih zajednica koje obele┼żavaju dane vaskršnjih praznika po gregorijanskom i julijanskom kalendaru ne rade po─Źev od Velikog petka, zaklju─Źno sa drugim danom Vaskrsa (katolici – od 7. do 10. aprila, a pravoslavci od 14. do 17. aprila).

Mala matura od 21. do 23. juna 2023.

Naredna generacija osmaka polaga─çe probni završni ispit u petak, 24. marta i u subotu, 25. marta 2023. godine, a završni ispit od 21. do 23. juna.

Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole i odeljenja obavi─çe se od 18. do 24. aprila 2023. godine, i to: od utorka, 18. aprila do petka, 21. aprila, elektronskim putem preko portala Moja srednja škola; u petak, 21. aprila i ponedeljak, 24. aprila, neposredno u mati─Źnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima se pola┼żu prijemni ispiti.

Prijemni ispiti za upis u─Źenika u srednje škole za školsku 2023/2024. godinu bi─çe organizovani u periodu od 12 do 21. maja.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za u─Źenike sa posebnim sposobnostima za sport odr┼ża─çe se u subotu, 20. maja i ponedeljak, 22. maja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE