Obrenovac, 17.05.2021

NAJTE┼ŻA GODINA ZA NAMA


Izvor: Alo.rs/RTS/M.Š./Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2020.
Evo kolike su rezerve zlata u Srbiji

Foto:Shutterstock/VladKK


Jorgovanka Tabakovi─ç, guverner Narodne banke Srbije, izjavila je da Srbija u deviznim rezervama ima 35,65 tona zlata koje garantuje sigurnost dr┼żavi, ali i svima koji sa dr┼żavom ┼żele da rade i navodi da su u najte┼żoj godini direktne strane investicije iznosile 2,9 milijardi evra.

abakovi─çeva ka┼że da su ─Źitave prethodne godine odr┼żavali kurs u rasponu 117,50 - 117,60 dinara za jedan evro.

Ona je rekla da je Narodna banka tokom prethodne godine veoma brzo dovela do toga da svi u Srbiji znaju da u njoj imaju siguran oslonac.

- Oglušili smo se o one pri─Źe pustite fiskalni deficit, ne gledajte visinu duga, samo poma┼żite ekonomiji. Uspeli smo da sa─Źuvamo radna mesta, pre svega za ljude ─Źiji su ┼żivoti vredniji od svega, ali za ─Źije ┼żivote jeste potrebna i stabilnost i sigurnost, koju smo pokazali da mo┼żemo da odr┼żimo i u najte┼żim vremenima - isti─Źe Tabakovi─çeva.

Tabakovi─çeva je navela da je Narodna banka Srbije za stabilan kurs ulo┼żila milijardu i 450 miliona evra.

- Posebno ┼żelim da istaknem, u novembru i decembru smo imali 285 miliona kupovine evra zbog ponovnog dolaska investitora u Srbiju. Neto smo prodali milijardu i 450 miliona i odr┼żali kurs gotovo na istom nivou - istakla je Tabakovi─çeva.

Navela je da javni dug iznosi 56,7 i 57,8 - bezbedno ispod 60 procenata.

- Vra─çen je jedan od skupih azerbejd┼żanskih dugova sa kamatom od ─Źetiri odsto. Kada ka┼żete dr┼żava se zadu┼żila, uvek ─çu podsetiti - u odnosu na bruto društveni proizvod koji omogu─çava da taj nivo bude daleko ispod mastrihtskih kriterijuma, kada se nismo osvrtali na one koji su nam govorili radite sve što i drugi. Mi uvek radimo ono što odgovara nama kao dr┼żavi - istakla je Tabakovi─çeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE