Obrenovac, 13.06.2021

NISMO LOŠI


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2021.
Bezbedno┼í─çu na Zapadnom Balkanu zadovoljno 64 odsto gra─Ĺana

Foto:Vesna Lali─ç/Nova.rs


Savet za regionalnu saradnju (RCC) ─çe sutra predstaviti "SecuriMeter Zapadnog Balkana", prvo regionalno istra┼żivanje javnog mnjenja o pitanjima bezbednosti, koje je pokazalo da je bezbednosnom situacijom na Zapadnom Balkanu zadovoljno je 64 odsto gra─Ĺana regiona.

„SecuriMeter“ predstavlja novo poglavlje Balkan barometra, glavnog istra┼żivanja javnog mnjenja regiona u organizaciji RCC, i prikazuje mišljenja o postoje─çim bezbednosnim izazovima i trendovima na Zapadnom Balkanu.

Istra┼żivanje otkriva šta gra─Ĺani Zapadnog Balkana misle o bezbednosti, organizovanom kriminalu, migrantima, radikalizaciji na internetu, posedovanju oru┼żja ili la┼żnim vestima, navodi RCC.

Pokazalo je da gra─Ĺani regiona najve─çu va┼żnost daju prevazila┼żenju izazova koji se odnose na teški i organizovani kriminal i finansijski kriminal (92 odsto), sledi rad na suzbijanju terorizma (88), migrantska kriza (86) i nasilni ekstremizam i onlajn bezbednost (84 odsto).

Bezbednosnom situacijom na Zapadnom Balkanu zadovoljno je 64 odsto gra─Ĺana regiona, pokazalo je istra┼żivanje.

Na istra┼żivanju „SecuriMeter Zapadnog Balkana“ RCC sara─Ĺuje sa platformom za integrativno upravljanje internom sigurnoš─çu (IISG), Centrom za kontrolu malog oru┼żja i lakog naoru┼żanja u Jugoisto─Źnoj Evropi (UNDP/SEESAC), Regionalnom inicijativom za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), Inicijativom za prevenciju i spremnost u slu─Źaju katastrofa u Jugoisto─Źnoj Evropi (PDPI- SEE) i Opservatorijom za Balkan i Kavkaz (OBCT).

Predstavljanje istra┼żivanja RCC realizuje uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i me─Ĺunarodne saradnje Italije.

U─Źestvova─çe generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu, komandant štaba NATO-a u Sarajevu Erik Folkestadom, direktor za Jadranski region i Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za EU u Ministarstvu spoljnih poslova Italije Andrea Kaskone i koordinator francuskog stru─Źnog centra za pitanja bezbednosti u Jugoisto─Źnoj Evropi pri Ambasadi Francuske u Srbiji Konstantin Prevelakis.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE