Obrenovac, 02.07.2022

NEMA NOVE KUHINJE ZA MANJE OD 1.600 EVRA?!


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2022.
Stolari digli cene u nebesa NAMEŠTAJ PO MERI SKUPLJI ZA TREĆINU

Foto:Profimedia


Svi koji se ove godine upuste u renoviranje nameštaja u svojim kućama platiće ceh i 30 odsto više nego prošle godine.

Ako je minimalna investicija za renoviranje ili ugradnju nove kuhinje (za materijal, slavine, sudoperu... ali i za plaćanje majstora) prošle godine bila 1.200 evra, ona je ove godine oko 1.600 evra, a u slučaju da se biraju skuplji materijali i mnogo više.

Razloga za to ima nekoliko. Prvo je polovinom prošle godine građevinski materijal širom sveta krenuo da poskupljuje prvenstveno zbog velike potražnje Kine i Amerike za ovim sirovinama, ali i zagušenja u lancima snabdevanja koja su takođe digla cenu transporta ključnih robe tj. drva, čelika i plastika. Sva ta poskupljenja su ugrađena u cenu drveta i ostalih materijala koji se koriste za pravljenje nameštaja, tj. raznih vrsta ploča na primer od iverice, medijapana itd. Situaciju je uvođenje privremene zabrane izvoza drveta iz Rusije samo dodatno otežalo.

Sa druge strane, Srbija već neko vreme kuburi sa manjkom majstora, između njih i stolara. Koliko ih je malo, svedoči i činjenica da se sada bukvalno zakazuju termini kod majstora, te da bi postigli što više, i situaciju obrnuli u svoju korist, oni su se odlučili da dižu cenu svog rada.

Prošle godine svetsko tržište je zahvatila situacija da su se cene materijala korigovale maltene svaka tri-četiri dana, posebno u slučaju drveta i ploča, koje se prave od istog. Taj trend se nastavio i ove godine.

Evropa je u trgovinskom sukobu dve velesile, Kine i Amerike, ostala bez sirovina te se disbalans u ponudi i potražnji prelio i na domaće tržište. Kako trupaca iverice, balvana i brezovog drveta iz Rusije nema zbog zabrane izvoza, domaće tržište, koje je uvozno zavisno, moralo je da reaguje rastom cena.

Trenutno se na berzama kubikom drva za preradu trguje po ceni od oko 275 dolara (tj. 1.000 stopa je okruglo 650 dolara). Ovo poskupljenje utiče na cene građevinskih radova i nameštaja i u Srbiji, a cene šperploča i medijapana pomno prate ta kretanja.

- Sirovina gotovo da nema. Da nije tako verujem da bi cene ostale na sličnim nivoima kao i prošle godine - kaže jedan preprodavac pločastih materijala dodajući da je kod njih trenutno na stanju, na primer, jako mali broj neobrađenih ploča medijapana.

Cene variraju u zavisnosti od debljine, od 1.150 dinara za ploču debljine 6 milimetara, do 7.500 za ploču debljine 40 milimetara.

Nedostatak majstora

Dodatan pritisak na finalni trošak zamene starog za novi nameštaj je i "poskupljenje ruku" majstora koji isti prave. Ukoliko ne kupujete nameštaj od velikih proizvođača kojima su cene skočile u nešto manjoj meri, zavisite od onih malih, a njih je kao što je rečeno sve manje.

Naši majstori, trbuhom za kruhom, masovno odlaze u bogatije zemlje Zapada već godinama, a tako na domaćem tržištu rada u svom domenu ostavljaju za sobom nepopunjene rupe. Oni koji su ostali, koji znaju da rade i koji su sada retki, polako podižu cene svog rada.

Stoga, i iz tog ugla stižu poskupljenja, koja ukupno dižu cenu nameštaja za nekih 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE