Obrenovac, 06.05.2021

NOVI MODEL PODRŠKE


Izvor: Alo.rs/Novosti/M.G./Lokalne novine | Obrenovac, 22.12.2020.
Sprema se nov model podr┼íke uvo─Ĺenju energetske efikasnosti u domovima, evo kako ─çe to izgledati u praksi

Foto:Shutterstock


Opštine i gradovi u Srbiji uskoro ─çe razviti nov model podrške kako bi gra─Ĺani po što povoljnijim uslovima svoje domove u─Źinili energetski efikasnijim...

Umesto banke i doma─çinstava, lokalne samouprave ─çe dotirati preduze─ça koja su neophodna u ovom poslu. Njihove usluge gra─Ĺani ─çe pla─çati manje, za deo koji je podmirio lokalni bud┼żet.

Ovaj model pomo─çi u energetskoj transformaciji razvio je švajcarski projekat "Reforma lokalnih finansija u Srbiji" (RELOF2), u saradnji sa Programom "Razvoj odr┼żivog tr┼żišta bioenergije u Srbiji".

- Model predstavlja jedinstven na─Źin sufinansiranja svih vrsta investicija u energetsku efikasnost domova, a u saradnji sa privrednim subjektima kao partnerima - objašnjava Ana Jolovi─ç, direktor projekta RELOF2. - Opština priprema svu potrebnu dokumentaciju za primenu modela, formira komisiju i putem javnog konkursa bira preduze─ça koja ─çe biti uklju─Źena u mehanizam podrške. Gra─Ĺani, koji su krajnji korisnici subvencija, tako─Ĺe se prijavljuju. Oni rade sa odabranom firmom i ispla─çuju im iznos umanjen za bespovratna sredstva. Lokalna samouprava, na osnovu zahteva firme, proverava realizovane investicije i upla─çuju predvi─Ĺeni iznos.

Preduslov da lokalne samouprave koriste ovaj model je da imaju usvojena planska dokumenta javnih politika u oblasti energetske efikasnosti i obezbe─Ĺena sredstva u bud┼żetu.

- U Srbiji postoje modeli finansijske podrške na nacionalnom nivou kojim se unapre─Ĺuje energetska efikasnost, ali ne obuhvataju nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova na porodi─Źnim stambenim objektima, kao ni stolarije sa odgovaraju─çim termi─Źkim svojstvima - ka┼że Petar Samard┼żi─ç, zamenik gradona─Źelnika Sremske Mitrovice. - Stoga, ┼żelimo da lokalne mere sprovedemo u ovim, nepokrivenim oblastima, da kreiramo energetski orijentisanu lokalnu administraciju. Tokom slede─çe godine ─çe fokus svakako biti na sprovo─Ĺenju epidemioloških mera i oporavak, tako ─çe biti usmerena i bud┼żetska sredstva. Ostaje nam dovoljno vremena da se obu─Źimo, spremimo strateška dokumenta, izradimo program i plan energetske efikasnosti i konkursnu dokumentaciju.

ZGRADE NEEFIKASNE

Podaci kojima raspola┼że ovaj projekat pokazuju da je prose─Źno doma─çinstvo u Srbiji, u 2018. godini, trošilo 12 odsto ukupne li─Źne potrošnje na elektri─Źnu energiju i grejanje. Nepunih 40 odsto domova ima centralno ili eta┼żno grejanje, ali više od 60 odsto nema radijatore. Procenjena prose─Źna efikasnost individualnih ure─Ĺaja za grejanje na ─Źvrsta goriva je tek oko 30 odsto. Zgrade ─Źine oko 60 odsto stambenog fonda i najmanje su energetski efikasne. Oko 300.000 domova nema termoizolaciju i troši ─Źetiri-pet puta više energije nego ku─çe u EU.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE