Obrenovac, 10.05.2021

SRBIJA LEŽI NA NEVEROVATNOM BLAGU


Izvor: Alo.rs/Telegraf/D.S./Lokalne novine | Obrenovac, 30.03.2021.
Zovu ga 'novo zlato', strane kompanije će opsedati našu zemlju nakon ovih saznanja

Foto:Shutterstock


Planirano je da radovi na izgradnji rudnika počnu 2022. godine i da traju oko četiri godine. Posla će biti za 2.000 radnika, najviše rukovaoca i održavača, otkrivaju sagovornici...

Stručnjaci za ultrabrzo punjenje razvili su prvu generaciju litijum-jonske baterije koja se po vremenu punjenja može takmičiti sa konvencionalnim vozilima sa benzinskim ili dizel motorima.

Inovacija bi mogla da uštedi sate potrebne za punjenje električnog automobila. Ova informacija i te kako je značajna i za Srbiju, jer imamo potencijal za razvoj "novog zlata".

Litijum-jonske baterije su donele revoluciju u našim svakodnevnim životima, a one se dobijaju iz litijuma. Opet, litijum je resurs koji se svrtava u najtraženije, što je odlična vest za Srbiju.

Velika količina posla je pred timom projekta "Jadar’" kako bi se osiguralo da se greendfield rudarsko-metalurški projekat ove veličine razvije do svoje operativne faze na bezbedan i održiv način, u ekološkom i ekonomskom smislu.

Litijum-jonske baterije postale top tema u svetu, ali i u Srbiji

Kada sagledamo sve aspekte upotrebe litijum jonskih baterija, od mobilnih telefona i računara, do električnih vozila, možemo da kažemo da su ove baterije napravile revoluciju u skladištenju i korišÄ‡enju električne energije i da je njihov značaj ogroman.

Od svih poznatih metala, litijum je najlakši, odnosno sa najmanjom gustinom, što objašnjava njegovu prednost u dizajnu baterija.

- Sa druge strane, napredak društva, sve veće korišÄ‡enje energije, industrijska postrojenja i tehnološki progres dovele su do određivanja novih prioriteta na globalnom nivou, a jedan od ovih prioriteta je „zelena agenda“ koja podrazumeva sve veću potrebu za iznalaženjem „zelenih rešenja“. U okviru zelene agende spada i donošenje direktiva koje se odnose na smanjivanje nivoa dozvoljene emisije ugljen dioksida u EU, a rešenje za ovo predstavljaju električna i hibridna vozila kod kojih litijum igra ključnu ulogu s obzirom da ovakva vozila koriste litijum-jonske baterije kao pogon.

Zbog svega ovoga litijum spada u strateške, i u budućnosti najtraženije, sirovine na svetu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE