Obrenovac, 05.12.2021

SRBIJA NA NEMA─îKOJ CRVENOJ LISTI


Izvor: Blic/Alo/E.N./Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2021.
Korona brojke na┼íim gra─Ĺanima ote┼żavaju putovanja

Foto:Shutterstock


Uslove za ulazak na svoju teritoriju pooštrila je i Albanija.

Jedva da je prošlo tri dana od vesti da je Rumunija skinula Srbiju sa zelene liste bezbednih zemalja a sada sti┼że informacija da je to uradila i Nema─Źka.

Nema─Źka sada pušta na svoju teritoriju samo vakcinisane gra─Ĺane Srbije i to ne svim, ve─ç samo vakcinama zapadnih proizvo─Ĺa─Źa - "fajzer", "astra zeneka", "moderna" ili "d┼żonson i d┼żonson". Tako─Ĺe, uslove za ulazak na svoju teritoriju pooštrila je i Albanija.

"Blic" istra┼żuje koji su uslovi za putovanje u Nema─Źku i još neke druge zemlje u koje naši gra─Ĺani putuju a koje su pooštrile uslove za ulazak, a gde je ostalo po starom.

Nema─Źka

Po podacima koji se nalaze na zvani─Źnom sajtu Ambasade Nema─Źke u Beogradu, po─Źevši od 05.09.2021., Srbija se nalazi u kategoriji podru─Źja visokog rizika zaraze koronavirusom. Stupaju na snagu odredbe Direktive o ulasku u zemlju u uslovima pandemije kovid 19.

Putovanje radi turisti─Źkih razloga je dozvoljeno za lica sa prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana. Me─Ĺutim tu postoji jedno veliko ako - u Nema─Źku mogu da u─Ĺu samo gra─Ĺani Srbije koji su potpuno vakcinisani vakcinama protiv kovida 19 slede─çih proizvo─Ĺa─Źa: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ili Johnson&Johnson i tako─Ĺe je neophodno da je od poslednje potrebne doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Putnici moraju predo─Źiti sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nema─Źkom jeziku na papiru ili u digitalnom obliku. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nema─Źku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja.

Nema─Źka dozvoljava i drugim licima sa prebivalištem u Srbiji ulazak u Nema─Źku samo u slu─Źaju da obavljaju va┼żnu funkciju ili da je njihovo putovanje neodlo┼żno.

Navedena pravila se me─Ĺutim ne odnose na nema─Źke dr┼żavljane i ─Źlanove njihove naju┼że porodice (supru┼żnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece), gra─Ĺane dr┼żava Evropske unije i dr┼żavljane Lihtenštajna, Švajcarske, Norveške i Islanda te ─Źlanove njihove naju┼że porodice (supru┼żnici, maloletna deca koja nisu u braku, roditelji maloletne dece) dr┼żavljane Srbije i tre─çih dr┼żava koje imaju pravo dugoro─Źnog boravka u jednoj od dr┼żava Evropske unije ili Šengenskog sporazuma te ─Źlanove njihove naju┼że porodice, ako su ispunjeni svi zakonski uslovi vezani za putne isprave i vize.

Rumunija

Srbija je uvrštena na rumunsku "crvenu listu" zbog pogoršanja situacije sa epidemijom korona virusa, nakon što je ta zemlja a┼żurirala spisak zemalja ili podru─Źja sa visokim epidemiološkim rizikom od zaraze sa kovid-19.

Najnovija lista stupa na snagu od 5. septembra, prenela je rumunska agencija A─Ĺerpres.

Po informacijama na sajtu Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije, da bi ušli u Rumuniju, dr┼żavljani Srbije moraju da budu u obaveznom karantinu u trajanju od 14 dana.

Ipak, od karantina su izuzete slede─çe kategorije: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvr─Ĺeno prisustvo virusa COVID – 19 u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije; deca uzrasta do 6 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa), deca uzrasta izme─Ĺu 6 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata), prekograni─Źni radnici, studenti, lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najdu┼że 72 sata (ukoliko prilo┼że negativan rezultat PCR testa), lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.

Albanija

Na listi zemalja koje su pooštrile pravila za ulazak našla se i Albanija. Iako su do sad naši gra─Ĺani mogli samo uz li─Źnu kartu da putuju u ovu zemlju to više ne─çe biti slu─Źaj.

U Albaniji su od danas na snagu stupile nove mere protiv korona virusa, koje predvi─Ĺaju da nijedan strani ili gra─Ĺanin Albanije ne mo┼że da u─Ĺe u zemlju bez dokaza da je negativan na korona virus.

Po─Źev od 6. septembra, putnici koji ulaze u Republiku Albaniju, na svim grani─Źnim prelazima, moraju posedovati jedan od slede─çih dokumenata:

Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje);
Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);
Potvrda o prele┼żanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izle─Źenja).

Navedena pravila va┼że za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uklju─Źuju─çi i ona koja samo tranzitiraju kroz Albaniju.

Ma─Ĺarska

U Ma─Ĺarskoj se, što se ti─Źe naših dr┼żavljana, ništa nije promenilo. Dr┼żavljani Srbije mogu da u─Ĺu u Ma─Ĺarsku bez ograni─Źenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi spre─Źavanja širenja virusa COVID-19. Za srpske putnike nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Ipak, mora se voditi ra─Źuna o par stvari.

Gra─Ĺani koji u Ma─Ĺarsku ulaze iz pravca Ukrajine podle┼żu i dalje merama epidemiološke kontrole za spre─Źavanje pandemije tako da ako ulazite u Ma─Ĺarsku iz ove zemlje morate o tome voditi ra─Źuna. Tako─Ĺe, gra─Ĺanima Srbije koji sle─çu na aerodrom u Budimpešti meri se temperatura, ali ne moraju da imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Na snazi je obaveza nošenja maske u zatvorenom prostoru tako da mo┼żete biti ka┼żnjeni ako ne poštujete ovo pravilo.

Za ulazak u sportsko-rekreativne centre, muzeje, zatvorene delove restorana i dr. potrebna je potvrda o vakcinaciji.

Gr─Źka

U Gr─Źkoj tako─Ĺe va┼że pravila kao i do sad.

Po trenutno va┼że─çim pravilima za ulazak je potrebno posedovati:

- negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati (oslobo─Ĺena su deca do 12 godina starosti), ili

- potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Gr─Źku, izdatu od strane nadle┼żnog organa (potvrda, pored li─Źnih podataka, treba da sadr┼żi tip primljene vakcine i broj doza), ili

- potvrdu o prele┼żanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i va┼żi 180 dana.

Potvrde treba da budu izdate na engleskom, francuskom, nema─Źkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku.

Putnici na grani─Źnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je ku─çna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude odre─Ĺen od strane gr─Źkih nadle┼żnih organa (o trošku gr─Źke dr┼żave). Vakcinisani putnici koji budu pozitivni na brzom testu, podle┼żu karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina bivaju testirani PCR testom.

Profesionalnim voza─Źima u me─Ĺunarodnom drumskom prevozu nije potreban test ili potvrda o vakcinaciji, ali podle┼żu testiranju brzim testom na granici.

Austrija

Dr┼żavljani Republike Srbije mogu da u─Ĺu u Austriju, a ulazak je dozvoljen za sve kategorije lica. Prilikom ulaska u Austriju potrebno je imati sertifikat o vakcinaciji ili uverenje o prele┼żanoj bolesti ili negativan test na COVID (PCR ili antigenski), pod uslovom da je lice koje ulazi u zemlju u prethodnih 10 dana boravilo isklju─Źivo u jednoj od tzv. bezbednih zemalja (https://www.austria.info/en/service-and-facts/coronavirus-information/e…).

Priznaju se slede─çe vakcine protiv COVID-19: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, dok sputnjik v nije priznata vakcina.

Dokaz o vakcinaciji nekom od odobrenih vakcina protiv COVID-19 (na nema─Źkom ili engleskom jeziku) je va┼że─çi je ispunjen jedan od slede─çih uslova: 1) primljena druga doza vakcine; 2) da je proteklo 21 dan od vakcinacije onim vakcinama za koje je predvi─Ĺena samo jedna doza; 3) da je proteklo 21 dana od vakcinacije ukoliko je osoba prethodno prele┼żala COVID-19 i poseduje dokaz o tome (pozitivan molekularnobiološki test na SARS-CoV-2 ili potvrda o neutrališu─çim antitelima). Vakcinacija ne sme biti starija od devet meseci.

Lekarsko uverenje o prele┼żanoj bolesti je merodavno ukoliko je izdato od strane nadle┼żnog organa (na nema─Źkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih šest meseci prele┼żalo Covid-19 (odnosno dokaz o neutrališu─çim antitelima ne stariji od tri meseca).

Negativan PCR test na COVID ne sme biti stariji od 72 sata a negativan antigenski test ne sme biti stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (test mora biti na nema─Źkom ili engleskom jeziku).

Lica koja ne mogu da prilo┼że nijedan od napred navedena tri dokaza u obavezi su da urade test u roku od 24 sata od momenta ulaska u Austriju o svom trošku. Tako─Ĺe, za ova lica va┼żi obaveza on-lajn registracije, koja se mo┼że obaviti najranije 72 sata pre putovanja. On-lajn registraciju (Pre – Travel Clearance – PTC) je mogu─çe izvršiti na slede─çoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at .

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadr┼żavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Nije potreban test za tranzit, kao ni on-lajn registracija.

Deca do navršene 12. godine ┼żivota ne moraju imati negativan test radi ulaska u Austriju, s tim da i za njih va┼że sve odredbe kao i za odraslu osobu pod ─Źijim nadzorom putuju.

Ipak, kona─Źnu odluku o ulasku u Austriju donose nadle┼żni pograni─Źni organi.

Savet pred put

Pošto se epidemiološka situacija u našoj zemlji pogoršava i pošto svaka zemlja zadr┼żava pravo da promeni uslove za ulazak na svoju teritoriju, savetujemo da pre odlaska na put dobro proverite na sajtu MInistarstva spoljnih poslova Srbije koji su ulovi za ulazak u ┼żelejnu destinaciju.

Tako─Ĺe, dodatne informacije mo┼żete dobiti na sajtovima ambasada tih zemalja u Beogradu kao i na sajtovima njihovih ministarstava spoljnih poslova.


Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE