Obrenovac, 08.05.2021

NOVCA NIKAD DOSTA


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 20.03.2021.
Graani Srbije najmanje zadu鱉eni na prostoru biv禳e Jugoslavije, svaki Hrvat duguje ak 5.300 evra

Foto:Shutterstock


Graani Hrvatske su najzadu鱉eniji u regionu sa iznosom ukupnog duga bankama po osnovu kredita od 18 milijardi evra, a najmanje duguju stanovnici Crne Gore, pribli鱉no 1,39 milijardi evra, prema januarskim podacima šest centralnih banaka zemalja na prostoru bivše SFRJ o stanju kredita stanovništva.

Na drugom mestu po visini ukupnog duga su Slovenci sa iznosom od 11 milijardi evra, dok su graani Srbije na treoj poziciji sa sumom od 10 milijardi evra.

Meutim, kada se posmatraju ukupni iznosi kredita u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da su graani Srbije najmanje zadu鱉eni u poreenje sa ostalim zemljama koje su proistekle iz nekadašnje zajednike dr鱉ave,, piše portal Biznis.rs.

Po visini linih dugovanja na osnovu kredita, najzadu鱉eniji su Slovenci sa iznosom od 5.286 evra, zatim Hrvati sa 4.208 evra, Crnogorci sa 2.239, graani BiH sa 1.536 evra, Makedonci sa 1.452 evra, i na kraju Srbi sa prosenih 1.443 evra duga.

Zanimljiv je podatak koliko je raslo zadu鱉ivanje graana u ovim dr鱉avama u pandemijskoj 2020. godini.

Opšte uzev, ono je raslo na nivou od po nekoliko procenata najmanje u Hrvatskoj (1,8 odsto), a najviše u Srbiji, za 11,2 odsto.

Pomenuti porast u Srbiji je delom posledica moratorijuma na otplatu kredita, gde graani u dva navrata nisu morali po nekoliko meseci da otplauju svoje dugove, dok je s druge strane nastavljena kreditna aktivnost, to jest uzimanje zajmova u komercijalnim bankama u zemlji u odreenoj meri, navodi se u prilogu ovog portala.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE