Obrenovac, 06.05.2021

NASILJE NAD ┼ŻENAMA


Izvor: novosti.rs/V.C.S./Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2021.
Istra┼żivanje Crvenog krsta

Foto:Depositphotos


Više od polovine ┼żena u Srbiji iskusilo je bar neki oblik rodno zasnovanog nasilja, a me─Ĺu ┼żenama starim 65-74 godine taj procenat iznosi 55,4 od kad su navršile 15 godina ┼żivota. U poslednjih godinu dana ovakvo iskustvo imalo je 16 odsto starijih ┼żena, pokazalo je istra┼żivanje Crvenog krsta "Na ni─Źijoj zemlji - rodno zasnovano nasilje prema starijim ┼żenama (65+) u Srbiji."

Istra┼żivanje je deo projekta pod nazivom "Osna┼żivanje starijih ┼żena: Prevencija nasilja putem menjanja društvenih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)", koji je finansijski podr┼żala EU i Austrijska razvojna agencija. Kako konstatuju u Crvenom krstu, uprkos podacima iz 2017. koji pokazuju da je jedna od sedam starijih ┼żena širom sveta do┼żivela neki oblik nasilja, ova vrsta torture ne dobija istu pa┼żnju kao drugi oblici nasilja.

Rezultati pokazuju da je partnersko nasilje veoma rasprostranjeno me─Ĺu ┼żenama tre─çe dobi. Od navršenih 15 godina 40 odsto do┼żivelo je neki oblik torture od partnera, dok je u prethodnih 12 meseci to iskustvo imalo njih 7,7 odsto. Najrasprostranjenije je psihi─Źko nasilje, koje je do┼żivelo 38 odsto ispitanica od svoje 15. godine i sedam odsto tokom poslednjih godinu dana.

Zlostavljanje je rasprostranjenije me─Ĺu starijim ┼żenama na selu, nego me─Ĺu onima u gradu (46 odsto prema 44,5 odsto), a zanimljivo je da je stopa najviša u Vojvodini, a najni┼ża u ju┼żnoj i isto─Źnoj Srbiji. U Crvenom krstu isti─Źu, me─Ĺutim, da treba imati u vidu i spremnost da se prijavi nasilje, pa podaci ne odra┼żavaju nu┼żno njegovu stvarnu rasprostranjenost.

Kako isti─Źu, rizik od partnerskog nasilja pove─çava siromaštvo. Me─Ĺu ┼żenama koje ┼żive u siromašnijim doma─çinstvima ─Źak 46 odsto je iskusilo neki oblik partnerskog zlostavljanja, dok je procenat me─Ĺu ┼żenama koje ┼żive bez finansijskih problema svega 12. Rizik pove─çava i rani brak, a podaci pokazuju i da su stope partnerskog nasilja ve─çe me─Ĺu ┼żenama koje iskazuju tradicionalne, patrijarhalne stavove, nego me─Ĺu liberalnijim. Me─Ĺu onima koje se sla┼żu sa stavom da "dobra ┼żena treba da sluša mu┼ża ─Źak i kada se s njim ne sla┼że" stopa partnerskog nasilja je 59,9 odsto, a me─Ĺu onima koje se potpuno sla┼żu da "┼żrtva ─Źesto sama provocira nasilje" 52,5!

Usamljenost je zna─Źajan faktor rizika: pokazalo se da što je stara osoba usamljenija, ve─ça je verovatno─ça da je do┼żivela nasilje u prethodnih 12 meseci. Tako─Ĺe, penzionerke su pod ve─çim rizikom nego starije ┼żene koje još rade.

Nasilje, konstatuju u Crvenom krstu, mo┼że dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kod ┼żrtava, uklju─Źuju─çi povišen rizik od obolevanja i umiranja. Posledice po starije mogu biti ozbiljnije nego po mla─Ĺe osobe, zbog krhkije konstitucije i du┼żeg perioda potrebnog za oporavak.

Zanimljivo je i da starije ┼żene gotovo uopšte ne prijavljuju torturu, izme─Ĺu ostalog i zato što im se ─Źesto ne veruje, ali i zato što se plaše da ostanu same posle decenija braka, stide se, ose─çaju da duguju lojalnost ─Źlanu porodice koji ih zlostavlja, ose─çaju krivicu... Mnoge su tokom godina ┼żivota sa zlostavljanjem razvile mehanizme kojima ovo nasilje prihvataju kao normalni deo svakodnevnice. Tako─Ĺe, plaše se da ─çe poremetiti odnose sa decom i unucima. Mnoge su i socijalno i materijalno uskra─çene u odnosu na muškarce i ekonomski zavisne.

NEPARTNERSKO NASILjE

PODACI pokazuju da je me─Ĺu ┼żenama starim 65-74 godine, osam odsto do┼żivelo fizi─Źko, a dva odsto seksualno nasilje posle 15. godine ┼żivota od osobe koja im nije partner. Po─Źinioci su naj─Źeš─çe bili prijatelji ili ─Źlanovi porodice ili šire rodbine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE