Obrenovac, 10.05.2021

NOVE OLAK┼áICE U PLA─ćANJU KREDITA


Izvor: Espreso.rs/Blic.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 08.01.2021.
Mo┼żete da stopirate ratu, a banka je du┼żna da vam pomogne

Foto:Filip Plav─Źi─ç


Narodna banka Srbije donela je odluku o novim olakšicama za gra─Ĺane i privrednike koji imaju kredit ili lizing, a koji imaju problema sa otplatom. U pitanju nije mogu─çnost, ve─ç obaveza banaka da pomognu klijentima, a pravo na novu pomo─ç imaju gra─Ĺani, poljoprivrednici, preduzetnici i privredna društva.

Ove odluke ve─ç su stupile na snagu. Ipak, kako saznaje "Blic Biznis", u ve─çini banaka je broj klijenata koji se obratio ovim povodom još uvek minimalan, i kre─çe se u proseku oko jednog procenta. Oni se uglavnom raspituju o grejs periodu, odnosno novoj vrsti šestomese─Źnog moratorijuma na otplatu rata.

Bankari isti─Źu da takav tempo nije neo─Źekivan i navode da glavni "pik", odnosno najve─çi broj zahteva, o─Źekuju sredinom i krajem januara. Tada se ve─çina ljudi vra─ça u "redovan kolosek", nakon svih praznika, eventualnih poseta rodbini ili spojenih neradnih dana, pa veruju da ─çe tada izvesti ra─Źunicu i videti šta im je ─Źiniti kada je re─Ź o daljoj otplati kredita i rata lizinga.

Tako─Ĺe, podse─çaju da je rok za podnošenje zahteva za olakšice kraj aprila, pa ve─çina korisnika kredita verovatno smatra da "još ima fore". Ono što je va┼żno, napominju, jeste da se za olakšice treba prijaviti, a za razliku od prethodnih mera NBS, kada to nije bilo potrebno.

Ovog puta selektivne mere

Za razliku od prvog paketa mera NBS, kada su pravo na olakšice imali svi du┼żnici, NBS je sada izdvojila prioritete, ali je bankama i ostavila prostor da same procene kome treba podrška. Tako─Ĺe, u pitanju nije samo moratorijum, ve─ç su mogu─çnosti šire.

NBS je tako procenila da potrebu za olakšicama imaju posebno nezaposleni, a zatim du┼żnici ─Źiji su prose─Źni neto mese─Źni prihodi u poslednja tri meseca ispod proseka zarada u Srbiji.

Tako─Ĺe, tu spadaju i du┼żnici sa prose─Źnim neto mese─Źnim prihodima u poslednja tri meseca do 120.000 dinara, a ─Źiji je neto mese─Źni prihod manji za 10 odsto ili više u odnosu na prihod pre 15. marta 2020. godine i ─Źiji je stepen kreditne zadu┼żenosti iznad 40 odsto tih prihoda.

Za poljoprivrednike, preduzetnike i privredna društva ocenjeno je da je olakšice u otplati obaveza potrebno ponuditi naro─Źito du┼żnicima koji su u 2020. godini imali pad poslovnih prihoda, odnosno prometa, od najmanje 15 odsto u odnosu na 2019. ili je došlo do prekida poslovanja du┼żnika u neprekidnom trajanju od najmanje 30 dana usled pandemije.

Tako─Ĺe, pravo na navedene olakšice ima─çe i du┼żnici koji kasne sa otplatom više od 30 dana u materijalno zna─Źajnom iznosu po osnovu bilo koje obaveze (kredita, lizinga, kartice) na koje se odluka primenjuje.

"Pored navedenog, ostavljena je mogu─çnost bankama i davaocima finansijskog lizinga da na obrazlo┼żen zahtev du┼żnika, ukoliko usled drugih ─Źinjenica i okolnosti ocene da je došlo do pogoršanja finansijskog polo┼żaja i nemogu─çnosti izmirivanja obaveza du┼żnika, odobre olakšice", isti─Źu u NBS.

Kartice i dozvoljeni minus

Što se ti─Źe kreditnih kartica i dozvoljenog minusa, olakšice mogu da zna─Źe da banka odobri kredit za refinansiranje obaveza po osnovu tih proizvoda uz grejs period od šest meseci, i ugovorenu mese─Źnu otplatu. Pri tome se, ka┼żu u NBS, period otplate produ┼żava na na─Źin da mese─Źne obaveze ne budu ve─çe u odnosu na obaveze koje bi du┼żnik ina─Źe pla─çao po tom proizvodu.

Kako se prijaviti za olakšice?

Banke i davaoci finansijskog lizinga bili su u obavezi da najkasnije do 22. decembra prošle godine na svojoj internet prezentaciji i u svojim poslovnicama objave obaveštenje kojim se du┼żnici informišu o mogu─çnostima podnošenja zahteva za dobijanje olakšica, kao i o uslovima koje u tom smislu treba da ispunjavaju.

Klijenti mogu podneti zahtev za dobijanje olakšica i elektronskim putem ili poštom, kao i u poslovnim prostorijama do 30. aprila 2021. godine, a o zahtevu ─çe biti obavešteni u roku od 30 dana od dana prijema.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE