Obrenovac, 07.05.2021

NOVA ODLUKA VLADE SRBIJE


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 15.02.2021.
Formiranje Mre┼że za borbu protiv prevara u postupanju sa finanskijskim sredstvima EU

Foto:Profimedia


Vlada Srbije donela je odluku o formiranju povremenog radnog tela Mre┼że za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima Evropske unije (EU).

Predsedavaju─çi Mre┼że Luka Tomi─ç iz Ministarstva finasija izjavio je za Biznis da je cilj što efikasnije sprovo─Ĺenje mera i postupaka za otkrivanje i sankcionisanje manipulacija i prevara sa finasijskim sredstvima EU, ali i prevencija ovih pojava i obuka svih koji koriste ta sredstva kako ne bi došlo do zloupotreba.

"Podška iz fondova EU odnosi se na pravne, insitucionalne, administrativne, ekonomske i društvene reforme koje je potrebno sprovesti na putu ka Evropskoj uniji u oblasitma javne uprave, pravosi─Ĺa, obrazovanja, saobra─çaja, zapošljavanja, poljoprivrede i zaštite ┼żivotne sredine. Navedena podrška, tako─Ĺe doprinosi razvoju lokalnih samouprava i ja─Źanju ekonomije, ubla┼żavaju─çi razliku u stepenu razvijenosti razli─Źitih oblasti i rešavanju krucijalnih problema u društvu", izjavio je Tomi─ç.

On je podsetio da je Srbija radi zaštite finasijskih interesa EU, a u skladu sa zahtevima iz Pregovara─Źkog poglavlja 32 (finansijski nadzor) uspostavila Slu┼żbu za koordinaciju borbe protiv prevara, kako bi olakšala saradnju i razmenu informacija uklju─Źuju─çi informacije operativne prirode sa Evropskom kancalarijom za borbu protiv prevara OLAF.

"Tu slu┼żbu predstavlja Odeljenje za u suzbijanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finasijskim sredstvima EU -AFKOS, koja funkcioniše kao unutrašnja jedinica Ministarstva finasija", naveo je Tomi─ç.

Dodao je kako ─çe jedna od prvih aktivnosti Mre┼że koju vodi biti izrada nove Strategije za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima EU, kao i izrada akcionog plana za njeno sprovo─Ĺenje.

Tomi─ç je objasnio da prethodna Startegija više nije na snazi, jer je va┼żila za period od 2017. do 2020. godine, a da je u saradnji sa svim relevantim institucijama ve─çe zapoceta izrada novog strateškog dokumenta za period od 2021. do 2023. godine.

"Strategija koja je bila na snazi do 2020. predstavljala je dokument koji je zaštitu finasijskih interesa EU, a time i zaštitu sopstvenih bud┼żetskih sredstava tretirao na sveobuhvatan na─Źin, kroz definisanje oblasti primene, povezivanje širokog kruga dr┼żavnih organa i institucija koje su sara─Ĺuju─çi i razmenjuju─çi informacije doprinosili efikasnijem postupanju sa identifikovanim nepravilnostima i procesuiranju po─Źinilaca krivi─Źnih dela", napomenuo je Tomi─ç.

Predsedavaju─çi Mre┼że za borbu protiv prevara rekao je da je tokom dosadašnjeg rada na prijavama nepravilnosti i sumnje u prevaru uo─Źeno da korisnici finasijskih sredstava EU pokazuju nedovoljn stepen odgovornosti u njihovom koriš─çenju.

"Imaju─çi u vidu ─Źinjenicu da svako nepravilno trošenje finansijskih sredstava EU ima za posledicu obavezu Srbije da iz republi─Źkog bud┼żeta nadoknadi novac Uniji, jedan od prioriteta nove Strategije bi─çe i podizanje svesti korisnikamsredstava o tome", naglasio je Tomi─ç.

Dodao je da ─çe na osnovu podataka koje ─çe u narednom periodu dobiti od ─Źlanova Mre┼że i drugih relevantnih institucija, AFKOS izraditi analizu preduzetih mera i aktivnosti radi zaštite finansijskih interesa EU, i predlo┼żiti dalje mere.

"Na redovnim sastancima Mre┼że u nastupaju─çem periodu, jedna od tema bi─çe i unapre─Ĺenje zakonodavnog okvira radi efikasnije zaštite finansijskih interesa EU", najavio je Tomi─ç.

On je podsetio da sastancima Mre┼że mogu po pozivu prisustvovati predstavnici razli─Źitih dr┼żavnih organa, organizacija i institucija, me─Ĺunarodnih organizacija, nevladinog sektora, kao i stru─Źnajci iz pojedinih oblasti.

Obaveza Mre┼że je da svaka dva meseca podnosi izveštaj o radu nadle┼żnom odboru Vlade, a samoj Vladi Srbije na 90 dana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE