Obrenovac, 06.05.2021

NOVA OPREMA OD SADA UZ BESPOVRATNA SREDSTVA


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 31.03.2021.
Preduze─ça javite se, dr┼żava izdvojila 1,55 milijardi dinara za vas

Foto:Dado ─Éilas


Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv malim, srednjim i mikro preduze─çima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomo─çi kroz Program podrške malim i srednjim preduze─çima za nabavku opreme, za koji je opredeljeno bespovratno 1,55 milijardi dinara.

Program predstavlja kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava dr┼żave u iznosu do pet miliona dinara po privrednom subjektu.

Javni poziv je otvoren dok se raspolo┼żiva sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove proizvodne opreme i opreme direktno uklju─Źene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvo─Ĺenje gra─Ĺevinskih radova u iznosu do 25 odsto neto vrednosti opreme, dok se 70 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja finansira iz kredita banaka i lizing kompanija, partnera na programu, a pet odsto je u─Źeš─çe samog privrednog subjekta.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uklju─Źenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine. Tako─Ĺe, za nabavku mašina i opreme za unapre─Ĺenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, gra─Ĺevinske mehanizacije za potrebe obavljanja gra─Ĺevinskih radova, a iznos odobrene bespovratne pomo─çi do 25 odsto od vrednosti opreme ne mo┼że biti ve─çi od pet miliona dinara.

Visina bespovratnih sredstava koja se mo┼że dodeliti privrednom subjektu odre─Ĺuje se u odnosu na broj zaposlenih po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja: jedan zaposleni do milion dinara, dvoje do petoro zaposlenih do 2,5 miliona, šest i više više zaposlenih do pet miliona dinara.

Privredni subjekti zainteresovani za u─Źeš─çe u programu, zahtev za bespovratnu pomo─ç podnose zajedno sa kreditnim zahtevom u jednoj od banaka ili lizing ku─ça koje su partneri na programu.

Program se realizuje u cilju podrške investicijama i podsticaju br┼żem privrednom razvoju.

Ministarstvo privrede je za potrebe efikasne i transparentne realizacije navedenog programa razvilo softverski sistem koji podr┼żava sve procese koji uklju─Źuju, izme─Ĺu ostalog i prijem i obradu zahteva za dodelu bespovratnih sredstava potencijalnih korisnika u elektronskom obliku.

Tako─Ĺe, softverska aplikacija IS ministarstva opremljena je alatima koji omogu─çuju automatsko preuzimanje podataka od drugih dr┼żavnih organa (APR, Poreska uprava, CROSO) ─Źime se skra─çuje vreme potrebno za dodelu bespovratnih sredstava, a na minimum se svodi ljudska greška prilikom popunjavanja zahteva za dodelu bespovratnih sredstava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE