Obrenovac, 17.05.2021

NOVA OLAKŠICA ZBOG KORONE


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 15.03.2021.
Građani koji imaju problem sa otplatom kredita mogu da se prijave za moratorijum ROK DO KRAJA APRILA

Foto:Shutterstock


Do kraja aprila dužnici koji imaju problema sa otplatom kredita mogu da se prijave za treći moratorijum, a da li će im odlaganje obaveza biti dozvoljeno odlučuje banka za svaki slučaj posebno.

Za prvi moratorijum prošle godine prijavilo se 94 odsto kreditnih dužnika, za drugi 86 odsto, a za treći znatno manje.

Proteklih godina bankari su posao mogli da obavljaju i žmureći jer su klijenti želeli samo stambene ili gotovinske pozajmice. U vreme pandemije u prvi plan su izbili zahtevi za odlaganje otplate duga, a od nove godine banke su skratile rok za keš kredite na maksimalnih šest godina.

Razlog za to može se naći u neizvesnosti zbog mogućeg gubitka radnog mesta, posebno u turizmu, hotelijerstvu i transportu, pa sada odlazak u banku liči na švedski sto sa raznim vidovima reprograma.

Narodna banka Srbije saopštila je da se od ukupnog broja dužnika samo u januaru za moratorijum prijavilo 37.000. Skoro 90 odsto se odnosi na stanovništvo. Od toga najviše za reprogram gotovinskih kredita - 64 odsto.

Probleme sa plaćanjem karticama i minusima imao je svaki deseti. Šest odsto zahteva odnosi se na otplatu investicionih kredita ili kredita za likvidnost.

Sada su na stolu dve mogućnosti.

Za zajmove uzete do 18. marta 2020. godine možete produžiti otplatu preostalog duga na 107 rata. Ostali dužnici mogu da traže od banke novi moratorijum.

Propisi predviđaju da klijenti dobiju grejs period od šest meseci i njihov rok otplate se produžava za šest meseci, a tokom tog grejs perioda plaćaju kamatu, ali se opredeljuju da li će ta kamata biti plaćena dok traje grejs ili će je odložiti i platiti po isteku tog perioda.

Kraj prošle godine obeležila je opreznost banaka u kreditiranju kako se ne bi izlagale riziku i zadržale nivo kredita građanima na niskih 3,8 odsto.

Različite prakse banaka

Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije navodi da najveći broj klijenata prihvata te ponuđene mere olakšice i moratorijume.

- Svi koji su iole malo pogođeni i žele da im ostane veći deo raspoloživog dohotka za potrošnju, uvažavaju preporuke koje im daje Narodna banka Srbije i prijavljuju se. S druge strane, banke naglašeno upravljaju rizikom i tu se razlikuje politika od banke do banke - ukazuje Grubišić.

Kolike su razlike od banke do banke, pokazuje i podatak da samo tri nude stambene kredite sa učešćem za prvi stan od 10 odsto, a ostale i dalje traže 20.

Istovremeno, neko može da dobije keš kredit preko mobilne aplikacije za deset minuta dok drugi pregovaraju o svakoj vrsti reprograma ponaosob.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE