Obrenovac, 10.05.2021

NAJTRA┼ŻENIJI POSLOVI U SRBIJI


Izvor: Alo.rs/B.R.- S.─É./Lokalne novine | Obrenovac, 10.04.2021.
Uvek su potrebni radnici, a sezonci su odli─Źno pla─çeni

Foto:Alo!


Korona je uticala na sve apsekte ┼żivota, a naro─Źito na ekonomiju, zaposlenost i promenu poslova, od kojih su neki sa vrha lestvice potra┼żnje pali na dno.

Kako su za „Alo!“ kazali u Nacionalnoj slu┼żbi za zapošljavanje (NSZ), me─Ĺu sektorima koji su pretrpeli ozbiljne posledice nemogu─çnosti poslovanja usled epidemije, najviše se isti─Źu turizam, sektori trgovine, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, putni─Źki saobra─çaj i sli─Źno.

Me─Ĺutim, postoje i zanimanja za koja se drasti─Źnije pove─çala potra┼żnja za radnicima u odnosu na ranije, a vezana su za farmaceutsku industriju, prehrambenu trgovinu, proizvodnju zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

U top tri najtra┼żenija sektora u prošloj godini, prema podacima NSZ, bili su zdravstvo i socijalna zaštita, rudarstvo i poslovanje nekretninama, a njima se priklju─Źuju i poslodavci iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, koji postepeno uve─çavaju svoje aktivnosti koje se baziraju na pru┼żanje onlajn usluga, dostave proizvoda, kupovine i prodaje robe putem interneta.

Bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju, poslovi koji su uvek aktuelni su: poslovi ─Źista─Źa prostorija, manipulanta u proizvodnji kablova i provodnika, šiva─Źa tekstila, pomo─çnog gra─Ĺevinskog radnika, pakera.

Kako isti─Źu u NSZ, prema nivou obrazovanja, me─Ĺu najtra┼żenijim poslovima u februaru 2021. sa srednjom stru─Źnom spremom bili su prodavci, šiva─Źi konfekcije, elektrozavariva─Źi, monteri cevovoda, elektromonteri energetskih mašina, mašinski i ekonomski tehni─Źari, medicinske sestre, gra─Ĺevinski tehni─Źari, tesari, armira─Źi, zidari, voza─Źi teretnjaka, kuvari, knjigovo─Ĺe i poslovni sekretari.

Od zanimanja s visokom stru─Źnom spremom, za koje su poslodavci pokazali najve─çe potrebe za radnim anga┼żovanjem, bili su diplomirani in┼żenjer gra─Ĺevinarstva, mašinski in┼żenjer i master in┼żenjer mašinstva, pravnik i master pravnik, ekonomista, kao i profesor matematike i razredne nastave, ali i doktor medicine.

Prose─Źna du┼żina tra┼żenja posla prema evidenciji NSZ je od tri meseca do preko deset godina.

Na evidenciji NSZ-a 514.132 nezaposlenih

Poslednjeg dana februara, na evidenciji NSZ-a ukupno je bilo evidentirano 514.132 lica, od kojih su 284.591 bile ┼żene. Preko deset godina na posao ─Źeka najve─çi broj njih, odnosno 78.693, od kojih je oko 70 odsto ┼żena, dok su sre─çnici koji na posao ─Źekaju kra─çe od tri meseca njih 77.322, a od toga je 39.116 ┼żena. Broj onih koji posao tra┼że od jedne do dve godine na evidenciji NSZ je ukupno 77.108 i oni se nalaze na tre─çem mestu, dok je najmanje onih (19.319) ─Źije se ─Źekanje na posao svodi na 9 do 12 meseci.

Sezonski poslovi na ceni

Radnici za sezonske poslove u poljoprivredi su izuzetno tra┼żeni, ali vlasnici poljoprivrednih gazdinstava godinama unazad muku mu─Źe kako da do─Ĺu do kvalitetne radne snage. Najviše se kuburi sa radnicima u poljoprivredi za poslove u sto─Źarstvu i u vo─çarstvu. Dnevnice za te poslove kre─çu se od 2.000 dinara, uz obezbe─Ĺen prevoz i obroke, do ─Źak 50 evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE