Obrenovac, 15.07.2024

DANAS JE SVETSKI DAN SLOBODE MEDIJA


Izvor: Kurir.rs/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 03.05.2023.
Novinarska profesija u sve te┼żem polo┼żaju, novinarke najugro┼żenije

Foto:Profimedia


Svetski Dan slobode medija, 3. maj, obele┼żava se danas širom sveta uz ocenu da su novinarska profesija, mediji i medijski radnici u sve te┼żem polo┼żaju. Udru┼żenje novinara Srbije upozorava da je broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostru─Źen u odnosu na 2021.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) ukazuje da su novinari u Srbiji nedovoljno pla─çeni, te da ─Źak 90 odsto njih ima plate manje od proseka.

Sloboda medija jedno je od osnovnih ljudskih prava i sloboda proistekla iz prava slobode govora koje je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, piše RTS.

Na ovaj dan slave se principi na kojima po─Źiva sloboda medija, ocenjuje se stanje medijskih sloboda širom sveta, brani nezavisnost medija i odaje pošta novinarima koji su izgubili ┼żivot rade─çi svoj posao.

Svetski dan slobode medija obele┼żava se od 1993. godine odlukom Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svest o zna─Źaju slobode medija i podsetile vlade dr┼żava da je njihova du┼żnost da poštuju i podr┼żavaju pravo na slobodu izra┼żavanja.

Brojne organizacije ukazale su na probleme sa kojima se suo─Źavaju novinari i mediji u kojima rade.

UNS: Broj pretnji i napada na novinare u Srbiji udvostru─Źen u odnosu na 2021.

Udru┼żenje novinara Srbije navelo je u svom proglasu povodom Svetskog dana slobode medija da ─çe godinu izme─Ĺu obele┼żavanja dva Dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiti po gotovo dvostruko ve─çem broju pretnji, pritisaka i napada u odnosu na period izme─Ĺu 3. maja 2021. i 3. maja 2022. godine, ali i po ohrabruju─çoj prvostepenoj presudi u ponovljenom postupku za paljenje ku─çe Milana Jovanovi─ça kojom je bivši predsednik Opštine Grocka osu─Ĺen na pet godina zatvora.

SINOS: Novinari u Srbiji nedovoljno pla─çeni, 90 odsto ima plate manje od proseka

Najve─çi broj novinara u Srbiji, ─Źak 90 odsto njih, nisu dovoljno pla─çeni i plate su im manje od republi─Źkog proseka, a ─Źesto su i na nivou minimalne zarade, navodi se u proglasu Sindikata novinara Srbije (SINOS) izdatom povodom Svetskog dana slobode medija.

Borelj: Na pretnje i sve ─Źeš─çe napade posebno ranjive novinarke

Unesko obele┼żava ovaj dan svake godine okupljanjem medijskih profesionalaca, organizacija za slobodu medija agencije UN kako bi podneli izveštaj o proceni stanja slobode medija širom sveta.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku ┼Żozep Borelj je naveo da se EU pridru┼żuje Unesku u naglasku da je danas više nego ikada sloboda izra┼żavanja klju─Źna za sva druga ljudska prava i da odlu─Źuju─çe doprinosi "oblikovanju budu─çnosti prava".

"Zaštita slobode izra┼żavanja ostaje klju─Źni prioritet za akciju Evropske unije u oblasti ljudskih prava", rekao je Borelj.

Kako se isti─Źe, na pretnje i sve ─Źeš─çe napade posebno su ranjive novinarke.

"One su izlo┼żene stigmatizaciji, seksisti─Źkom govoru mr┼żnje, trolovanju, seksualnom i rodno zasnovanom nasilju, pa ─Źak i ubistvu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ─Źak 73 odsto novinarki tokom svog rada do┼żivelo onlajn pretnje, zlostavljanje i uznemiravanje, kao i da nikada ovoliko novinarki nije bilo u pritvoru kao što je to slu─Źaj danas.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE