Obrenovac, 09.06.2023

NAJSIROMAŠNIJI STRADAJU


Izvor: nova.rs/Dunja Mari─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 19.04.2022.
D┼żaba sve povi┼íice, inflacija jede plate i penzije

Foto:Shutterstock/Emilija Miljkovic


Od po─Źetka godine pove─çane su plate zaposlenih u javnom sektoru, kao i penzije, ali je pove─çana i inflacija. Ona je u martu iznosila 9,1 odsto na godišnjem nivou, te nije ─Źudno što mnogi gra─Ĺani ni ne ose─çaju da su im primanja pove─çana. Ovakve brojke najviše poga─Ĺaju one gra─Ĺane sa najni┼żim primanjima, ali poskupljenja su vidljiva kakva god da je vaša plate┼żna mo─ç.

Profesorka Ekonomskog fakulteta, dr Svetlana Popovi─ç, u razgovoru za portal Nova.rs objašnjava da se stopa inflacija obra─Źunava pra─çenjem odre─Ĺenih proizvoda i usluga koje „konzumira“ tipi─Źno doma─çinstvo.

Napominje da se pri obra─Źunu prose─Źne potroša─Źke korpe doma─çinstva dele na 10 kategorija prema svojim mese─Źnim troškovima, a da se pri obra─Źunavanju „izbacuju“ dve kategorije najsiromašnijih i dve kategorije najbogatijih doma─çinstava. Tako ostaje šest kategorija koje su reprezent potrošnje 60 odsto doma─çinstava, te se prate cene proizvoda i usluga koje ta doma─çinstva koriste.

Kako Popovi─ç napominje, inflacija je sada 9,1 odsto, što zna─Źi da je novac izgubio 9,1 svoje kupovne strukture.

"Ono što je nekada mogao da kupi 91 dinar, sada kupuje 100 dinara, zna─Źi treba vam više novac za istu koli─Źinu proizvoda – izgubili ste devet odsto onoga što ste mogli da kupite", ka┼że naša sagovornica.

Kako Popovi─ç naglašava, ovakvi ekonomski faktori najviše poga─Ĺaju one najsiromašnije, jer se struktura potrošnje razlikuje – najsiromašniji gra─Ĺani najve─çi deo svojih sredstava troše na hranu.

Dodaje da, u slu─Źajevima doma─çinstava sa najmanjim primanjima, polovina mese─Źne zarade troši se na prehrambene proizvode.

"U prose─Źnoj potroša─Źkoj koripi u─Źeš─çe hrane i pi─ça je oko 38 procenata. To je više od tre─çine, tako da, na┼żalost, najsiromašniji najviše ispaštaju kada inflacija krene da raste", ka┼że Popovi─ç.

Iako su po─Źetkom godine plate zaposlenima u javnom sektoru pove─çane za 7 i 8 posto, a penzioneri su dobili povišicu od 5,5 posto, prava istina je druga─Źija – inflacija je pojela ova pove─çanja.

"Ako vam se plata nominalno pove─ça pet procenata, a inflacija devet odsto, ta─Źno je da vi nominalno imate više, te vas u tom smislu inflacija ipak manje poga─Ĺa u odnosu na neku potrošnju pre tog pove─çanja plata", objašnjava Popovi─ç.

Dakle, nominalno - na kraju meseca na vaš ra─Źun je zaista leglo više novca. Ipak, realno - to ne zna─Źi da mo┼żete da kupite više proizvoda. Dokle god je inflacija ve─ça – vi ste "na gubitku".

Bitno je naglasiti da povišicu ne dobijate svakog meseca dok je, s druge strane, inlfacija iz meseca u mesec sve ve─ça. Tako─Ĺe, ekonomisti upozoravaju da ovakav rast mo┼żemo o─Źekivati barem do kraja godine.

Kako Popovi─ç objašnjava, gubitka ne bi bilo samo ukoliko bi se plate pove─çale srazmerno pove─çanju inflacije.

"U tom slu─Źaju vaša potrošnja ostala bi ista, ali je i to opasno. Ukoliko se plate u toj meri pove─çavaju, to je nešto što 'vu─Źe' inflaciju", ukazala je Popovi─ç.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE