Obrenovac, 10.05.2021

NIJE SAMO DO ŠKLOPOCIJA


Izvor: nova.rs/Beta/Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2021.
DRI: Tre─çina gra─Ĺana nezadovoljna funkcionisanjem prevoza

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs


Tre─çina gra─Ĺana Srbije nezadovoljna je funkcionisanjem gradskog i prigradskog prevoza, a gotovo milion stanovnika nema organizovanu tu komunalnu delatnost, objavila je Dr┼żavna revizorska institucija (DRI) u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja gradskog i prigradskog prevoza.

U periodu od 2017. do 2019. godine, kako je naveo predsednik DRI Duško Pejovi─ç, gradovi i opštine su za gradski i prigradski prevoz putnika izdvojili iz bud┼żeta 87 milijardi dinara, od ─Źega 92 odsto u šest najve─çih gradova u kojima ┼żivi više od tre─çine stanovništva Srbije

“U Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici i Leskovcu, gde ┼żivi više od tre─çine stanovništva, realizuje se oko 95 odsto putovanja. Me─Ĺutim, 53 jedinice lokalne samouprave ili pribli┼żno 40 odsto, na ─Źijoj teritoriji ┼żivi oko million stanovnika nije organizovalo prevoz”, precizirao je Pejovi─ç na onlajn predstavljanju izveštaja.

Dodao je da je utvr─Ĺeno da se gra─Ĺani u tim gradovima prevoze u sopstvenoj organizaciji, me─Ĺugradskim linijama koje prolaze kroz njihovo mesto ili taksi prevozom.

“Javni gradski i prigradski prevoz u Srbiji nije dovoljno razvijen, prete┼żno se oslanja na prevoz autobusom, a samo devet odsto opština je donelo plan razvoja saobra─çaja na svojoj teritoriji, ─Źime bi se obezbedio dugoro─Źni razvoj saobra─çaja, odnosno gradskog i prigradskog prevoza”, kazao je Pejovi─ç.

Ocena dr┼żavnih revizora je da je opšti interes u sistemu javnog prevoza da se obezbedi da on funkcioniše efikasnije i efektivnije, odnosno da se stvore uslovi da se kvalitet prevozne usluge podigne na viši nivo uz zaštitu ┼żivotne sredine.

Za efektivno i efikasno funkcionisanje gradskog i prigradskog prevoza putnika na lokalnom nivou, potrebne su, navela je DRI, strateške smernice i ure─Ĺena merila za obavljanje komunalnih delatnosti na dr┼żavnom nivou.

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture nije, kako se navodi, izradilo strategiju razvoja saobra─çaja posle 2015. godine, niti uspostavilo merila za obavljanje komunalnih delatnosti.

Neophodno je ve─çe anga┼żovanje lokalnih vlasti u planiranju javnog prevoza u skladu sa potrebama stanovništva, kao i nadzora nad kvalitetom pru┼żene usluge za ulo┼żena sredstva.

DRI je Ministarstvu gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture preporu─Źila da izradi strategiju razvoja saobra─çaja sa ciljevima razvoja javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika.

Gradovima Novom Sadu, Kraljevu i Po┼żarevcu DRI je preporu─Źila da otklone nesvrsishodnosti koje su utvr─Ĺene u funkcionisanju gradskog i prigradskog prevoza putnika i da preduzmu odgovaraju─çe mere u cilju dugoro─Źnog planiranja razvoja te komunalne usluge.

DRI je tim gradovima preporu─Źila i da usvoje tarifni sistem, cene, plan linija i red vo┼żnje, kao i da poboljšaju nadzor u obavljanju komunalne delatnosti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE