Obrenovac, 17.05.2021

NOVI SISTEM E-VAKCINA


Izvor: Espreso.rs/Agencije/Lokalne novine | Obrenovac, 20.01.2021.
Sistem se sastoji iz tri dela - praenje vakcine, prijavljivanje graana za vakcinaciju i imunizacija graana

Foto:Printscreen/E uprava


U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji e pratiti tok od dolaska svake boice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem e biti "smešteni" podaci o svakom graaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanovi.

Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praenje vakcine, prijavljivanje graana za vakcinaciju i imunizacija graana.

Centar tog sistema je, ka鱉e Jovanovi, sistem koji se tie praenje svake boice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.

U okviru tog sistema ukljueni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.

Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanovi, sistem za praenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki graanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kojom vakcinom kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji.

Potvrda se i dobija putem e-mejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, mogue je da je tra鱉i ponovo od e-uprave.

Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadr鱉i QR (kju-ar) kod kako bi se spreila bilo kakva zloupotreba izdavanja "la鱉nih potvrda".

Trei deo sistema, ka鱉e Jovanovi, a koji graani ve znaju, jesu prijavljivanje za vakcinaciju.

Graani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati putem interneta ili preko kontakt centra, a onda e vakcine dobijaju po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim graani od 65 do 74, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi.

Putem e-mejla i SMS-a graani e dobiti informaciju kada da dou na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.

Za proces masovne vakcinacije, Jovanovi navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, ka鱉e, tano odreene zone od trenutka ulaska do izlaska.

Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na posmatranje lekara.

O vakcinaciji dobijae se, navodi Jovanovi, dnevni izveštaji koliko se graana prijavlo za vakcinu, koliko je vakcina isporueno, ali i koliko je vakcinisano po opštinama i grada.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili PR Agencija za izradu i odr鱉avanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navoenje izvora
Ostale uslove kori禳enja portala proitajte OVDE