Obrenovac, 06.05.2021

MOGU─ćA NOVA STAVKA NA RA─îUNIMA ZA STRUJU


Izvor: Kurir.rs/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2021.
EU tra┼żi da se cena elektri─Źne energije za doma─çinstva u Srbiji pove─ça

Foto:EPA-EFE/Ralph Lauer


Cena elektri─Źne energije za doma─çinstva bi morala da se pove─ça dok bi pomo─ç socijalno ugro┼żenima trebalo da bude namenjena samo onima kojima je to najpotrebnije, rekao je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU Janez Kopa─Ź.

Na sednici skupštinskog Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, na kojoj je predstavio godišnji izveštaj o napretku Srbije u implementaciji propisa iz oblasti energetike, Kopa─Ź je rekao da su cene elektri─Źne energije u Srbiji za preduze─ça pribli┼żno kao i u EU, ali da su za doma─çinstva daleko ni┼że.

- Neko mora to da plati, a taj neko je industrija. Na taj na─Źin Srbija i zemlje u regionu, me─Ĺu njima najmanje Crna Gora, gube konkurentnost svojih preduze─ça - navodi Kopa─Ź.

Ka┼że da Srbija treba postepeno da po─Źne i sa zara─Źunavanjem cene na ugljendioksid u proizvodnji struje, ali u po─Źetku bez pla─çanja i da ─çe tu inicijativu predati EPS-u.

Ka┼że da je Srbija još me─Ĺu prvima u regionu u sektoru struje, ali da je na┼żalost veoma daleko iza drugih u sektoru gasa. 

Naveo je da je prekršajni postupak protiv Srbije zbog izostanka reformi u Srbijagasu najstariji postupak u EZ koji se vodi još od 2013. godine. 

Kopa─Ź je rekao da je Srbija pre pet godina u svim tim sektorima bila daleko prva u celom regionu, a da danas zaostaje za nekim zemljama. 

- Neke od njih, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija i Ukrajina išle su br┼że u reformama dok je Srbija malo ostala u mestu - ka┼że Kopa─Ź.

Kao veliki problem navodi subvencije na ugalj, za koje ka┼że da nisu dozvoljene, a koje su ve─çe od subvencija za obnovljive izvore energije.

Kopa─Ź je na sednici Odbora, kojoj je prisustvovala i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovi─ç, rekao da Srbija nije postigla obavezuju─çi cilj da udeo energije iz obnovljivih izvora u kona─Źnoj potrošnji bude do 27 odsto i da je trenutno na nivou od 21 odsto.

Dodao je da su investicije u oblasti solarnih elektrana i vetroparkova bile blokirane zbog nepovoljnih fid-in tarifa.

Kopa─Ź je, me─Ĺutim, naveo da ─çe novi zakon o obnovljivim izvorima energije, ─Źije usvajanje se uskoro o─Źekuje, otvoriti vrata za nove investicije.

Ka┼że da su za ┼żivotnu sredinu najve─çi problem emisije sumpordioksida.

- Emisija sumpordioksida u Srbiji je 2019. bila šest puta ve─ça nego što su dozvoljene po srpskim pravila, još više ako se uporedi sa pravilima EU - rekao je Kopa─Ź.

Naveo je da Srbija usvojila Nacionalni plan smanjenja emisija i odlu─Źila da zatvori neke od termoelektrana, a da su problem Kostolac i "Nikola Tesla".

- To ─çe biti veoma komplikovano za srpski elektroenergetski sistem. Nadam se da ─çe Srbija tu poštovati te rokove - rekao je Kopa─Ź.

Izrazio je zadovoljstvo zbog reformi koje je pokrenula potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlovi─ç.

- Posle mnogo godina kad se nije ništa dešavalo sad se mnogo toga dešava u oblasti reformi - rekao je Kopa─Ź.

Ministarka Mihajlovi─ç je naglasila veliku podršku Energetske zajednice u izradi ─Źetiri nova zakona iz oblasti energetike i rudarstva.

- Nastavljamo dalje našu saradnju, posebno kad je re─Ź o stru─Źnoj pomo─çi koju mo┼żemo da dobijemo. Verujem da smo na dobrom putu kad je re─Ź o novim investicijama, posebno u solarnu energiju i energiju vetra - rekla je Mihajlovi─ç i navela da je zajedni─Źki cilj ve─ça energetska bezbednost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE