Obrenovac, 29.06.2022

NAJTUŽNIJE SRPSKO TRADICIONALNO IME


Izvor: Espreso/Magazin Novosti/Lokalne novine | Obrenovac, 28.01.2022.
Roditelji ga često daju svojoj deci, a nemaju pojma šta se krije u značenju

Foto:Nebojša Mandić


"Nomen est omen" je poznata latinska izreka, a prevodi se kao "ime je znak". Mišljeno je da značenje imena, i simbolika imena govore nešto o osobi koja ga nosi.

Svoje ime dobijamo čak i pre nego što iko zna kakva ćemo osoba biti.

Ipak, postoje verovanja da je ime osobe duboko ukorenjeno u njenoj duši i da, kad imenujemo svoje dete, samim izborom imena unapred određujemo koje će osobine imati i kakvo će mesto zauzeti na ovom svetu.

Sve češće se roditelji opredeljuju za tradicionalna srpska imena. Jedno od tih jeste i Nenad, međutim, njegovo značenje će mnoge odvratiti od želje da svom detetu nadenu ovo ime.

Pravo srpsko ime

U biranju tradicionalnih imena budući roditelji često misle na svoje pretke, pa decu oslovljavaju sa imenima njihovih baka i deka, međutim, protokom vremena se menja i njihovo značenje.

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad. Ime Nenad se smatra izvornim srpskim imenom. Veoma je često u Srbiji, ali i ostalim zemljama u regionu, poput Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

Veruje se da ovo ime potiče od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ono se uglavnom davalo deci koja su došla na svet “nenadano”, “iznenada”, tj. čije rođenje nije planirano. Najčešće je to bilo u situacijama kada majke ostanu u drugom stanju u poznijim godinama.

Prema tumačenju pojedinih etnologa, ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “želeti” i doslovno označava neželjeno dete, a posebno je interesantna činjenica da je ovo jedno od retkih muških imena kod nas, a koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE