Obrenovac, 04.12.2021

NOVI UDAR NA D┼ŻEPOVE VOZA─îA!


Izvor: informer.rs/A.Crnomarkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 24.10.2021.
kratili vreme trajanja ┼żetona sa 180 na samo 120 sekundi

Foto:Shutterstock


Procurio spisak auto-perionica koje su istovremeno dogovorile da perfidno poskupe svoje usluge, i to tako što ─çe mušterijama da smanje trajanje jednog ┼żetona. Ovo je kartelsko udru┼żivanje, koje je strogo ka┼żnjivo, upozoravaju sagovornici Zaštitnika

Nakon brojnih prevara voza─Źa prodavanjem neispravnih novih automobila koje u garanciji ne ┼żele da im zamene, potkradanja na pumpama napla─çivanjem više benzina nego što mo┼że da stane u rezervoar, pove─çanja cena i drakonskih pravila na tehni─Źkim pregledima, konstantnog poskupljenja goriva i putarina, što je dovelo do toga da je imati kola postalo pravi luksuz, na red je došla najnovija stravi─Źna obmana sa uslu┼żnim auto-perionicama. Naime, krajem jula oko 50 auto-perionica sklopilo je tajni dogovor da vreme pranja za jedan kupljeni ┼żeton skrate sa 180 na 120 sekundi. To na prvi pogled izgleda naivno, ali nije, jer je voza─Ź za 180 sekundi jedva uspevao da opere automobil, a sada, nakon što je vreme smanjeno, svako mora da kupi barem dva ┼żetona, ─Źime je direktno duplirana cena pranja. Osim toga što su na najpodliji na─Źin fakti─Źki duplirali cenu pranja vozila, auto-perionice su po─Źinile i mnogo ve─çi prestup koji se zove kartelsko udru┼żivanje i koji se i u našoj zemlji, kao i u celom svetu, najrigoroznije ka┼żnjava.

Da pojasnimo, samim tim što se ve─çina samouslu┼żnih auto-perionica tajno dogovorila da smanji vreme pranja, one su potroša─Źe prinudile da nemaju alternativu i da moraju da izdvoje duplo ve─çi novac, što se grubo krši sa na─Źelima tr┼żišta i konkurencije. Kolika je kriminalna radnja u pitanju, najbolje govori spisak nešto više od 40 auto-perionica koje su se na zajedni─Źkoj Vajber grupi dogovorile da istog dana "ukradu" potroša─Źima 60 sekundi pranja i nateraju ih da umesto jednog, kupe dva ┼żetona. Taj spisak je ne─Źijom nepa┼żnjom došao do Udru┼żenja potroša─Źa "Efektiva", koje ga je odmah javno objavilo.

Da stvar bude gora, iako je kartelsko udru┼żivanje na štetu potroša─Źa "isplivalo" u javnost, vlasnici auto-perionica sa spiska se nisu potrudili da vrate ranije uslove, ve─ç je i ve─çina firmi iz ove branše uradile isto po modelu "kad mogu oni, mo┼żemo i mi", tako da je sada bukvalno nemogu─çe na─çi samouslu┼żnu auto-perionicu u Beogradu u kojoj i dalje za jedan ┼żeton dobijate 180 sekundi za pranje.

Jedina svetla ta─Źka je što su se protiv ovog o─Źiglednog kriminala podigli potroša─Źi na društvenim mre┼żama, koji masovno pozivaju na bojkot samouslu┼żnih auto-perionica kako bi im gubitkom mušterija i profita stavili do znanja da ne smeju da rade ovakve stvari. Tako─Ĺe, potroša─Źi su ukazali i na brojne druge prevare i kršenje zakona, od toga da namerno puste slab mlaz vode da biste morali da kupite više ┼żetona dok sperete automobil do toga da koriste najjeftiniju hemiju, što je na stotinama vozila dovelo do ljuštenja laka, a to su ošte─çenima potvrdili i u svim farbarama. Prevaranti u samouslu┼żnim auto-perionicama, kojima o─Źigledno nikada nije dosta nezakonitog ekstraprofita, otišli su i korak dalje da ionako skra─çeno vreme dodatno "krajcuju", pa su tako brojni voza─Źi merenjem na štopericu ustanovili da umesto obe─çanih 120 sekundi, pranje traje svega 90.

Stru─Źnjaci i predstavnici Udru┼żenja za zaštitu potroša─Źa za naš list su istakli da je ovo klasi─Źan primer kartelskog udru┼żivanja, koje bi nadle┼żni organi odmah morali najstro┼że da sankcionišu oduzimanjem 10 odsto godišnjeg profita i zatvaranjem firmi. Oni tako─Ĺe tvrde da je u slu─Źajevima gde vam smanje broj sekundi koje ste platili, evidentno krivi─Źno delo prevare, dok je kod situacija sa slabijim mlazom vode u pitanju obmanjuju─ça poslovna praksa, koja je tako─Ĺe ka┼żnjiva po Zakonu o zaštiti potroša─Źa. Za najnekvalitetnije deterd┼żente koji izazivaju ošte─çenja na automobilima smatraju da su samouslu┼żne perionice du┼żne da nadoknade štetu svakom voza─Źu ili da se pravda potra┼żi na sudu, gde ─çe uz štetu morati da plate i sve sudske troškove.

Perionice se "vade": Poskupeli deterd┼żenti i struja

Na stotine nezadovoljnih voza─Źa postavljale su pitanja perionicama zbog ─Źega su donele ovu ni─Źim opravdanu odluku o smanjenju vremena, a fakti─Źki i poskupljenju same usluge. Kako ka┼żu, odgovor koji su naj─Źeš─çe dobijali u razli─Źitim samouslu┼żnim auto-perionicama je da je usluga morala da poskupi jer je deterd┼żent poskupeo tri puta, a uz njega i struja. Uvidom u cene ustanovili smo da nije bilo osetnog poskupljenja nijedne od dve stvari koje navode, tako da ne znamo da li je ovo samo la┼żan izgovor ili još jedan kartelski dogovor šta da ka┼żu ukoliko se neka mušterija pobuni.

Dejan Gavrilovi─ç, prvi ─Źovek Udru┼żenja "Efektiva", zahvaljuju─çi kom je otkrivena ova velika afera, ka┼że za naš list da se na kartelsko udru┼żivanje na direktnu štetu potroša─Źa ne sme sedeti skrštenih ruku i da ─çe sve prijaviti Komisiji za zaštitu konkurencije.
- Ovo je izuzetno ozbiljna stvar, pogotovo što je spisak perionica koje su se dogovorile da istovremeno smanje trajanje pranja za jedan ┼żeton sa tri na dva minuta došao iz Vajber grupe u kojoj su se svi oni me─Ĺusobno dogovarali i napravili dil. Dakle, nije problem promeniti cenu niti smanjiti vreme, ali kada toliko razli─Źitih firmi to ugovore, tu onda nema konkurencije, što je zabranjeno i šteti potroša─Źima. U pitanju je takozvano kartelsko udru┼żivanje, koje je jedan od najte┼żih prekršaja svuda u svetu i za koji su predvi─Ĺene drakonske kazne, oduzimanje 10 odsto godišnjih prihoda, pa ─Źak i zatvaranje tih firmi. Oni su odlu─Źili da napakoste svima onima koji automobile mogu da operu za 180 sekundi i da ih sa smanjenjem na 120 sekundi prakti─Źno nateraju da kupe još jedan ┼żeton i tako duplo plate uslugu. Vreme jeste smanjeno za 33 odsto, ali je cena usluge duplirana jer ste prinu─Ĺeni da kupujete dva ┼żetona umesto jednog. Da ne govorim za one kojima treba više vremena da operu automobil i koji uvek uzimaju dva ┼żetona, njima je sa šest minuta smanjeno na ─Źetiri. Na ovakve stvari ne mo┼że i ne sme da se ─çuti i naša organizacija ─çe ceo slu─Źaj prijaviti Komisiji za zaštitu konkurencije - rekao je Gavrilovi─ç.

Sagovornik se osvrnuo i na ostale prevare u ovoj sferi.
- Nakon što smo ovo objavili, na videlo su izašle i brojne druge prevare samouslu┼żnih auto-perionica koje su ljudi po─Źeli masovno da nam prijavljuju. Što se ti─Źe prijava da potroša─Źi ne dobijaju ni ono vreme koje im auto perionica garantuje za ┼żeton i da umesto 120 sekundi pranje traje 90 sekundi, ako se ispostavi da je istina, spada u krivi─Źno delo prevare. Realno je da potroša─Źi uglavnom ne mere vreme, nego se trude da što pre operu automobil, tako da je sasvim mogu─çe da su perionice pokušavaju tako da ih prevare i u najskorijem roku ─çemo na terenu proveriti istinitost tih navoda. Što se ti─Źe ošte─çenja od nekvalitetnih deterd┼żenata, i mi smo primetili da su u perionicama deterd┼żenti i sama pena razli─Źiti. Ako je to nekome oštetilo lak na kolima, perionica to mora da nadoknadi ili u suprotnom potroša─Ź treba da je tu┼żi, pa ─çe platiti i štetu i sudske troškove. Što se ti─Źe smanjivanja mlaza vode kako bi se onemogu─çilo normalno pranje i naterao potroša─Ź na kupovinu još ┼żetona, to se najlakše rešava tako što voza─Źi više ne─çe i─çi u te perionice, njima ─çe drasti─Źno opasti prihod i mora─çe ili da posluju pošteno ili da koriguju cene ili da ugase firme. U svemu ovome ima elemenata obmanjuju─çe i prevarne poslovne prakse i svakoga kome se neki od ovih slu─Źajeva dogodio pozivamo da prijavi to Tr┼żišnoj inspekciji, a mi kao udru┼żenje, ukoliko ustanovimo da je sve ovo ta─Źno, uz ┼żalbe potroša─Źa podne─çemo prijavu Ministarstvu trgovine da inspekcija što pre reaguje u cilju zaštite kolektivnih interesa - jasan je Gavrilovi─ç.

Kartelsko udru┼żivanje

U pitanju je kartelsko udru┼żivanje, koje je jedan od najte┼żih prekršaja i za koji su predvi─Ĺene drakonske kazne, oduzimanje 10 odsto godišnjih prihoda pa ─Źak i zatvaranje tih firmi
Dejan Gavrilovi─ç, "Efektiva"

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE