Obrenovac, 06.05.2021

NOVINE U ZAKONU O ZDRAVSTVU


Izvor: Espreso/Telegraf/Lokalne novine | Obrenovac, 22.02.2021.
Promene su velike i odnose se na trudnice, bolovanje, kao i retke bolesti

Foto:Profimedia


Srbija bi polovinom ove godine, ta─Źnije 1. juna 2021. trebalo da dobije nov Zakon o zdravstvenom osiguranju, a tim povodom u toku je javna rasprava o Nacrtu koji sadr┼żi izmene i dopune ovog dokumenta.

Ovim dokumentom prvi put u pravne propise u Srbiji bi─çe uvedena definicija retkih bolesti, trudnice ─çe zbog spre─Źenosti da rade ostvariti pravo na naknadu bez obzira na to da li su im upla─çeni doprinosi, a pacijenti više ne─çe morati da dostavljaju potvrdu o bolovanju poslodavcu, ve─ç ─çe to umesto njih, elektronskim putem raditi izabrani lekar.

Ako se ovaj dokument usvoji, više ne bi trebalo poslodavac da vrši obra─Źun naknada zarada, ve─ç ─çe to raditi Republi─Źki fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji sada to samo kontroliše.

Javna rasprava je po─Źela 4. februara i traja─çe do 28. februara. U njoj mogu da u─Źestvuju predstavnici dr┼żavnih organa, javnih slu┼żbi, predstavnici zdravstvenih ustanova, stru─Źna javnost, udru┼żenja i drugi zainteresovani u─Źesnici.

Definicija, pa Registar osoba obolelih od retkih bolesti

Kako se navodi u obrazlo┼żenjima predlo┼żenih rešenja za donošenje novog Nacrta, ukazala se potreba za daljim unapre─Ĺenjem sistema obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koja se ogleda u odgovaraju─çim rešenjima koja se odnose na ostvarivanje prava na naknadu zarade usled privremene spre─Źenosti za rad usled bolesti ili povrede, te se njime predla┼żu nova rešenja kojima se olakšava ostvarivanje tog prava osiguranicima, kao i samim poslodavcima.

Jedno od rešenja sadr┼żano u Nacrtu zakona je i uvo─Ĺenje definicije retkih bolesti po prvi put u pravne propise u Republici Srbiji. Naime, uvo─Ĺenje pomenute definicije je sprovo─Ĺenje jedne od aktivnosti Programa za retke bolesti u Srbiji za period 2020-2022. godine sa Akcionim planom. U cilju sprovo─Ĺenja pomenute aktivnosti, Radna grupa za pra─çenje i koordinisanje implementacije Programa za retke bolesti jednoglasno je zauzela stav da se retke bolesti definišu na na─Źin naveden u Nacrtu zakona - navodi se u obrazlo┼żenju predlo┼żenih rešenja za novi Nacrt.

Definicija retkih bolesti je, ina─Źe, osnov da Srbija dobije i registar lica obolelih od njh.

- Kako je pomenuta definicija osnov, pre svega, za formiranje registra lica obolelih od retkih bolesti, koji ─çe omogu─çiti sagledavanje u─Źestalosti, rasprostranjenosti, trajanja, ishoda, demografskih, klini─Źkih i drugih karakteristika lica obolelih od retkih bolesti, neophodno je da pomenuta definicija bude deo rešenja sadr┼żanih u Nacrtu zakona - stoji u obrazlo┼żenju.

Ina─Źe, retke bolesti su one bolesti koje poga─Ĺaju manje od pet lica na 10.000 stanovnika.

Ako Nacrt bude usvojen, trudnice ─çe ostvarivati sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li su im upla─çeni doprinosi ili ne.

- Predlo┼żeno je da osiguranice u slu─Źaju privremene spre─Źenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa odr┼żavanjem trudno─çe, ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li je upla─çen dospeli doprinos, dakle i pravo na naknadu zarade zbog privremene spre─Źenosti za rad, a što nije slu─Źaj prema va┼że─çem rešenju. Naime, prema va┼że─çem rešenju, u slu─Źaju kada nisu upla─çeni dospeli doprinosi za zdravstveno osiguranje, osiguranica, u skladu sa posebnim zakonom, mo┼że ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i prava na naknadu troškova prevoza u vezi sa koriš─çenjem zdravstvene zaštite - objašnjeno je u obrazlo┼żenju.

Lekar šalje poslodavcu potvrdu o bolovanju

U Zakonu bi trebalo da bude izmenjen ─Źlan 17, koji se odnosi na potvrde o bolovanju. Naime, predlo┼żeno je da osiguranik, odnosno ─Źlan njegove porodice ne dostavlja potvrdu o privremenoj spre─Źenosti za rad poslodavcu, ve─ç ─çe tu informaciju elektronskim putem dostavljati izabrani lekar poslodavcu.

─îlanom 17. Nacrta predla┼że se brisanje odre─Ĺenih odredaba u Zakonu o radu, a kojom je bila propisana du┼żnost zaposlenog (osiguranik) da poslodavcu dostavi potvrdu o privremenoj spre─Źenosti za rad u roku od tri dana, s obzirom na to da se ovim nacrtom predla┼żu nova rešenja baš u pogledu te obaveze zaposlenog. Umesto njega, uz njegovu saglasnost, informaciju o privremenoj spre─Źenosti za rad, poslodavcu elektronskim putem ─çe dostavljati izabrani lekar - navodi se u Nacrtu.

Tako─Ĺe, poslodavac više ne─çe obra─Źunavati naknade zarade, ve─ç ─çe to radi Republi─Źki fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), koji je do sada vršio tu kontrolu obra─Źuna, na osnovu podataka o upla─çenim porezima i doprinosima za tog osiguranika, a koje dobija slu┼żbenim putem od Poreske uprave.

- Taj obra─Źun, kao i samu naknadu zarade, kako je predlo┼żeno, Republi─Źki fond za zdravstveno osiguranje dostavlja, odnosno upla─çuje poslodavcu u kra─çem roku (15 dana), u odnosu na va┼że─çe rešenje (30 dana). Na taj na─Źin izbegnuto je dvostruko vršenje obra─Źuna naknade zarade i ─Źitav postupak je pojednostavljen - navodi se u obrazlo┼żenju predlo┼żenih rešenja za novi Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Postoje─çi Zakonu o zdravstvenom osiguranju primenjuje se od 11. aprila 2019. godine.

Po okon─Źanju postupka javne rasprave Ministarstvo zdravlja analizira─çe sve sugestije u─Źesnika u javnoj raspravi i sa─Źiniti izveštaj u roku od 15 dana od dana okon─Źanja javne rasprave.

Nov Zakon stupio bi na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Slu┼żbenom glasniku Republike Srbije“, a primenjivao bi se od 1. juna 2021. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE